Sandrina Antohi a căzut de mică în „cazanul” globalismului, iar acest fapt i-a permis să înțeleagă mult mai bine lumea în care trăim. De aici a plecat și dorința ei de a dezvolta o carieră în arbitrajul internațional. “Sunt imigrantă, am studiat în sistemul bacalaureatului internațional („International Baccalaureate Organization”) și la liceu, și la colegiu în Quebec, am locuit timp de doisprezece ani în Montreal, un oraș multicultural, într-o țară multiculturală – deci aș putea să spun, ca Obelix: am căzut de mică în „cazanul” globalismului. Acum am colegi precum și adversari de peste tot din lume. Și dosarele au des aspecte transnaționale foarte interesante. Diversitatea de perspective și detaliile factuale complexe ale fiecărui dosar nu îmi permit să mă plictisesc – este nevoie de o analiză riguroasă, de o minte deschisă, și de sete pentru a învăța în mod continuu”, punctează tânăra.
Un alt aspect care a împins-o spre această practică ține de fenomenul juridic și sociologic al arbitrajului internațional, precum și de conținutul și evoluția dreptului internațional public. „Mă fascinează profund din punct de vedere teoretic”, recunoaște Sandrina.
Experiența Shearman & Sterling
Din momentul în care a început să profeseze în arbitrajul internațional, acum cinci ani, Sandrina Antohi activează în biroul din Paris al cunoscutei firme Shearman & Sterling. În capitala Franței este principalul birou al casei internaționale de avocatură, echipa de 50 de avocați dedicați arbitrajului fiind dirijată de Emmanuel Gaillard ca managing partner. De asemenea, puternicul departament se bucură de sprijinul a 15-20 stagiari și a cinci asistenți juridici. „Venim de peste tot din lume – vorbim cam 20 de limbi străine (doi avocați vorbesc românește) și putem conduce arbitraje în engleza, franceză, spaniolă, portugheză, arabă și rusă (mai multe limbi sunt „disponibile” la nivel mondial la Shearman). Lucrăm în multe sectoare (precum: energie, finanțe, corporate, construcții); reprezentăm state și investitori în arbitraje de investiții; reprezentăm indivizi, companii și entități de stat, și organizații internaționale în arbitraje comerciale în diverse sectoare. Avem și multă experiență în fața tribunalelor de stat – mai ales Franța și Statele Unite – în materie de execuție a deciziilor arbitrale”, explică avocatul.
În munca de arbitraj, Sandrina spune că nu există o zi tipică la Shearman. ”Din punct de vedere personal, aproape toate zilele implică multe ore de redactare, de corespondență și de memorii, de comunicare cu clienți și cu experți tehnici (câteodată călătorind pentru reuniuni), și de management al persoanelor aflate la primii pași în profesie. La nivelul meu (de „mid-level”, 5 ani) nu am ținte de profit, de clienți sau de proiecte. Lucrez pe două-patru dosare în paralel, care implică o relație continuă cu clienții. Munca este intensivă, dar nu avem obligația să atingem un număr specific de ore pe an. Datoria mea se poate deci descrie în termeni simpli: dosarele trebuie conduse și executate cât mai bine”, arată Sandrina.
În toate proiectele pe care le derulează, firme de talia Shearman pleacă mereu din punctul în care este stabilit interesul clientului pe termen scurt și pe termen lung, și analizate objectivele sale strategice. ”Orientarea dosarului se dă de acolo. Se formează o echipă care va rămâne aproape neschimbată pentru toată durata mandatului, mai mică sau mai mare în funcție de nevoi. Membrii echipei pot să fie în birouri sau în țări diferite. De exemplu, recent, am avut o audiență într-un dosar pe care lucrez de mulți ani din biroul de la Paris, cu o avocată la biroul din Frankfurt, dirijată de un counsel de la biroul din Londra. Suntem mereu la dispoziția clienților”, subliniază profesionistul Shearman.
Pasionată de tot ceea ce face, tânăra găsește că fiecare proiect are ceva interesant, implicând aspecte spectaculoase. ”Îmi amintesc că unul dintre profesorii mei de la NYU, Jerome Cohen, spunea des că a ales să fie nu doar profesor, ci și avocat în practica privata, pentru că „being a lawyer is having a license to look under a rock”. Este fascinant să participi direct la principalele angrenaje industriale și economice din lume”, mărturisește Sandrina.
Deși vine an de an în România pentru a-și vizita familia și prietenii, Sandrina nu i-a în calcul posibilitatea de a se stabili aici. “Este o țară foarte frumoasă, cu o literatură superbă și o cultură excepțională. Cel puțin în acest moment, nu văd viitorul meu în România. Ca mulți avocați în drept internațional, voi continua probabil să „vagabondez” în afara patriei mele. Și eu am două: Canada și Romania,” declară avocatul.
Din Canada, în SUA și apoi în Franța
Sandrina și-a început studiile universitare în Canada, studiind dreptul la Universitatea McGill. Facultatea de drept a instituției menționate oferă un program bilingv, în care se predau împreună, în engleză și franceză, dreptul civil și dreptul comun.
”În general, curiculum prezintă mai întâi o problemă și apoi se analizează cum cele două tradiții juridice principale ale lumii occidentale conceptualizează și încadrează situația. O astfel de abordare oferă un exercițiu critic foarte interesant. O experiență cheie pe care am avut-o la McGill a fost participarea la concursul de procese simulate Philip C. Jessup, care mi-a permis nu numai să descopăr cu adevărat dreptul internațional public, dar și să analizez, în echipă cu trei persoane inteligente și pasionate, timp de șase luni, multe probleme de drept care nu au soluții comun acceptate. Am scris memorii, am pledat la rundele naționale și internaționale, m-am „îndrăgostit” de dreptul internațional public și am și descoperit arbitrajul internațional. Rundele naționale erau sponsorizate de firma White & Case, rundele internaționale la Washington DC de firma la care lucrez în prezent, Shearman & Sterling. La Washington, am întâlnit-o prima dată pe Yas Banifatemi, care dirijează grupul de drept internațional public la Shearman, și cu care am avut șansa să lucrez în mai multe dosare”, povestește Sandrina.
Imediat după absolvirea facultății, tânăra s-a pregătit și a trecut examenele barourilor Quebec și New York. A urmat un stagiu în dreptul afacerilor, dreptul proprietăți intelectuale și arbitraj internațional la o firmă de afaceri canadiană în Montreal, BCF, pentru calificare la baroul Quebec. “După calificare la barourile Quebec și New York, mi-am urmat pasiunea la New York, în programul Master of Law (LL.M.) în International Legal Studies la NYU School of Law. Programul acestei instituții de drept internațional este cotat primul în SUA. Am studiat doar drept internațional timp de un an. A fost un vis: teoria și filozofia dreptului internațional; drepturile umane; organizațiile internaționale; comerțul internațional, etc.”, mai spune tânăra.
Sandrina a profitat din plin de fiecare oportunitate care i-a ieșit în cale. Facultatea de drept din NYU oferă, în fiecare an, unui număr de trei studenți LLM, un fellowship la Națiunile Unite în Geneva. Programul le dă posibilitatea acestora să fie asistenți ai membrilor Comisiei de drept internațional. “Comisia de drept internațional este un grup de 34 indivizi foarte calificați, aleși de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și care se întrunesc în fiecare vară la Geneva pentru codificarea progresivă a dreptului internațional. Am aplicat și am fost numită asistenta domnișoarei Marie Jacobsson, reprezententa Suediei. Am lucrat intensiv pe subiectului protecției mediului înconjurător în timp de conflicte armate. Cum Geneva mi-a plăcut foarte mult (mai ales pentru apropierea de Alpi, superbi pentru drumeții și sporturi de iarnă), am rămas să fac un stagiu în arbitraj internațional la firma de avocați elvețiană Lalive, care are mare renume în domeniu (și care a reprezentat România cu succes în mai multe arbitraje). Am avut șansa să lucrez și să învăt de la avocați excepționali și m-am convins că vreau să încerc o carieră în domeniul arbitrajului. A urmat Paris, la Shearman & Sterling”, detaliază Sandrina.
Pe parcursul pregătirii sale academice, tânăra a avut norocul de a întâlni foarte mulți profesori excepționali de la care a învătat atât dreptul teoretic, cât și metoda de analiză juridică. În plus, a descoperit perspective mai largi despre rolul dreptului în societate.
“Când am început să caut o primă poziție permanentă în arbitraj internațional, am aplicat la biroul de la Paris al firmei Shearman & Sterling. Are o reputație excelentă în domeniu și departamentul său de arbitraj este dirijat de una dintre personalitățile care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea arbitrajului în ultimele decenii: Emmanuel Gaillard. Am petrecut toți cei cinci ani de carieră la Shearman, exclusiv în domeniul arbitrajului internațional comercial și de investiții. Am avut șansa să îmi încep parcursul profesional lucrând nu doar pe dosare de mare anvergură, ci și pe dosare mai mici, în paralel, ceea ce mi-a permis să-mi asum responsabilități relativ mari mai devreme (experiența intensivă de redactare, de participare la audiențe). Shearman & Sterling nu are clienți „tipici”, reprezintă indivizi, entități private, precum și state sau entități de stat. Până acum, proiectele mele au fost foarte diverse, și în termen de sector, și în termeni geografici. Au implicat construcții de fabrici din domeniul energetic în Africa, arbitraje și litigii paralele în multe jurisdicții în sectorul „private equity” în legătură cu Asia, arbitraje post-privatizare în Europa de Est, arbitraj contra unui stat din Europa de Vest pentru încălcarea obligațiilor sale sub Cartea Europeană a Energiei”, nuanțează Sandrina Antohi.
Clienți din România
Firma pentru care Sandrina lucrează a reprezentat și clienți români. ”În afară de dosarul Micula, care este foarte bine cunoscut și în sfera publică, Shearman & Sterling a fost și continuă să fie implicată în dosare de arbitraj comercial și de investiții în legătură cu România. În cele două dosare de arbitraj comercial pe care am lucrat, am colaborat cu firme locale foarte bune”, precizează avocatul.
Referindu-se la piața avocaturii de la noi, Sandrina consideră că România are un „talent pool” impresionant. “Firmele românești sunt din ce în ce mai cunoscute și respectate, și am lucrat cu câteva dintre ele la Shearman & Sterling. Din ce în ce mai multi avocați români se remarcă în cele mai bune cabinete de avocatură din lume, și văd că există un sentiment de comunitate între avocati români în arbitraj internațional. Între 2015 și 2018, Crenguța Leaua, avocat de renume în lumea arbitrajului, în general, a fost vicepreșendintă a Curții internaționale de arbitraj de la International Chamber of Commerce. De asemenea, invervievez în fiecare an mai mulți candidați români pentru stagii la Shearman & Sterling, fiecare cu profiluri și aptitudini ligvistice impresionante”, amintește avocatul.