Andreea Cărare (foto) este Senior Associate, membră a echipei de Corporate M&A din cadrul biroului din București al Wolf Theiss. Anterior, Andreea a lucrat timp de peste 11 ani în cadrul mai multor firme de avocatură locale, oferind servicii juridice în diferite domenii de activitate, Corporate M&A, aspecte comerciale și de concurență, Real Estate & PPP, energie, banking & finance, precum și consultanță în domeniul conformității cu reglementările, protecției consumatorilor și al ocupării forței de muncă.
Expertiza sa include efectuarea de exerciții de due diligence, structurarea tranzacțiilor, asistarea clienților în probleme de reglementare și corporative, practici comerciale, precum și redactarea și negocierea de contracte comerciale complexe. Este specializată în drept societar, fuziuni și achiziții, drept comercial și drept imobiliar și PPP.
Andreea este membră a Baroului București din 2011 și este licențiată în drept la Facultatea de Drept a Universității din București (2011).
„Am ştiut mereu că îmi doresc o carieră în domeniul dreptului. Deşi am luat în calcul şi alte opţiuni, m-am întors mereu la această primă variantă, care a fost, pentru mine, cea mai naturală dintre ele. Apoi, în cei patru ani de facultate, am explorat mai multe profesii juridice. Nu am ştiut mereu că voi urma o carieră în avocatură, dar cred că alegerea pe care am făcut-o mi se potriveşte: dinamică, plină de provocări, uneori de neprevăzut şi cu o puternică amprentă socială. În cariera de avocat, am avut norocul de a cunoaşte oamenii potriviţi la momentul potrivit, respectiv flexibilitatea de a lucra în mai multe domenii şi de a alege pe acelea care mi-au plăcut în mod deosebit. Pe de altă parte, cred că această profesie trebuie să ţi se şi potrivească, nu este suficient să fii un excelent teoretician al dreptului. Iar de acest lucru nu poţi să-ţi dai seama până nu ajungi efectiv s-o practici şi încerci să navighezi prin toate complexităţile ei. Fiecare zi e o ocazie de realizare şi confirmare a alegerii pe care am facut-o”, mărturisește avocatul.
Atunci când s-a alăturat echipei de Corporate M&A a Wolf Theiss a luat în calcul varietatea şi originalitatea proiectelor şi deschiderea internaţională a firmei, prin colaborarea cu celelalte birouri ale Wolf Theiss din Europa. „La acestea s-au adăugat echipa din care fac parte, oamenii cu care lucrez şi atmosfera care s-a creat în jurul acestei echipe, pe care le-am descoperit cu plăcere pe parcurs şi care reprezintă nu doar plusuri importante, ci elemente pe care le-am realizat ca fiind esenţiale pentru mine. Este, cu siguranţă, o etapă ofertantă. Profilul activităţii unui avocat se modifică destul de mult pe măsură ce avansezi în această profesie. Fiecare etapă are specificul ei, devii la un moment dat mentor pentru generaţiile mai tinere, relaţia cu clientul devine una directă, rolul tău în proiecte devine din ce în ce mai determinant, chiar şi profilul proiectelor se schimbă în funcţie de evoluţia pieţei. Toate aceste etape şi schimbări creează oportunităţi pentru dezvoltare atât personală, cât şi profesională, însă trebuie să ai deschiderea şi flexibilitatea necesare pentru a le valorifica. Aşteptările mele sunt aşadar tocmai în acest sens, de a deveni cea mai bună versiune profesională a mea, încorporând tot ce e mai valoros din mediul în care activez, şi de a rămâne totuşi în echilibru cu latura personală, pentru a putea oferi resurse şi celor din jur, de la care mă încarc la rândul meu”, argumentează interlocutoarea LadyLawyer.
Andreea se declară norocoasă, având în vedere că a avut mereu lângă ea avocaţi experimentaţi, oameni extrem de inteligenţi, care au inspirat-o şi de la care a încercat „să fure meserie”. „Sigur că avocatura presupune în primul rând o solidă bază teoretică, însă ceea ce înveţi cu adevărat de la avocaţii seniori cu care lucrezi sunt aşa numitele "soft skills", pe care nu le regăseşti în vreun manual de drept. Totodată, am văzut diverse moduri de lucru şi am înţeles că această profesie nu este rezultatul unei ecuaţii cu factori unici, strict definiţi. Poţi privi în jur, dar trebuie să găseşti acea formulă care funcţionează pentru tine, care te pune în valoare şi care te ajută să devii cea mai bună versiune a ta”, explică avocatul.
De asemenea, în jurul său au existat și există multe modele feminine, de la femeile din familia sa, la cele care i-au fost mentori şi profesori, inclusiv prietenele sale şi femeile pe care le-a avut de-a lungul acestor ani pe partea cealaltă a mesei în negocieri. „Nu a existat însă vreodată un model unic, un reper absolut, indiferent de domeniu. Există multe femei pe care le privesc cu admiraţie - pentru verticalitate, curaj, umor, inteligenţă, perseverenţă, empatie. Multe dintre ele nu sunt "lideri" în sensul clasic al acestui termen, dar sunt absolut admirabile pentru reuşitele lor şi pentru amprenta pe care o lasă în vieţile celor din jur”, explică Andreea.
Proiectele care îi aduc foarte multă satisfacţie personală sunt în general tranzacţiile al căror rezultat pe termen scurt şi mediu este crearea unor condiţii mai bune pentru salariaţii business-ului achiziţionat. „Am însă acelaşi nivel de entuziasm la fiecare semnare şi mă bucur de fiecare dată când rămânem alături clienţilor în procesele de integrare, care urmează fiecărei achiziţii. Cred însă că, la nivel de satisfacţie, rămâne un termen de referinţă prima tranzacţie majoră pe care am coordonat-o. Emoţiile şi încordarea din jurul acelui proiect au fost pe deplin răsplătite de rezultat.
Îmi place foarte mult să lucrez pentru clienţi cărora le pot fi aproape din primul moment al intrării lor pe piaţă şi în achiziţii ulterioare, în procesul extinderii, respectiv în activitatea de zi cu zi. Aceştia sunt clienţii care, în ani întregi de lucrat cot la cot, îţi devin prieteni”, mai spune Andreea Cărare.