Pe 5 ianuarie 2023 a intrat în vigoare Directiva care extinde aplicarea obligațiilor de raportare privind aspecte de durabilitate - factori de mediu, factori sociali și factori de guvernanță - la întreprinderi mari care îndeplinesc anumite criterii de semnificație, la întreprinderi mici și mijlocii tranzacționate, cu excepția microîntreprinderilor, precum și la întreprinderi din afara Uniunii Europene care au filiale sau sucursale stabilite în UE dacă au generat o cifră de afaceri în Uniune peste pragul stabilit.”Un prim set de standarde de raportare privind durabilitatea ar trebui adoptat prin acte delegate până la mijlocul anului 2023. Un al doilea set, care să precizeze informațiile suplimentare pe care întreprinderile ar trebui să le prezinte cu privire la aspectele de durabilitate și la domeniile de raportare și informațiile specifice sectorului în care își desfășoară activitatea, ar trebui adoptat până la jumătatea anului 2024”, au precizat Elena Iacob (Partener) și Adina Jivan (Managing Associate) în cadrul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), într-un interviu acordat grupului BizLawyer. Reamintim că ZRVP a fost desemnată cea mai bună firmă de avocatură din Europa la categoria ESG Initiatives – Environmental, Social, Governance în cadrul ceremoniei The Lawyer European Awards 2022, care a avut loc la Londra, la finele anului trecut.
Potrivit interlocutoarelor BizLawyer, avocații sunt cei care pot ajuta la înțelegerea concretă a principiilor de reglementare și conceptelor ESG, la construirea unei strategii potrivite și eficiente și la implementarea cu succes a noilor principii și reguli. ”Observăm o tendință din ce în ce mai crescută de utilizare a clauzelor ESG și o atenție din ce în ce mai sporită din partea partenerilor contractuali față de respectarea criteriilor ESG de către companii. Această tendință este cu atât mai valoroasă cu cât ea reprezintă o conformare voluntară care pornește din asumarea naturală de către mediul privat a unor valori și principii ce se doresc protejate prin ESG”, au explicat avocatele ZRVP în interviul acordat publicației noastre.
ZRVP și-a propus să coaguleze o echipă de specialiști care să răspundă cu profesionalism nevoilor clienților în efortul de conformare și tranziție spre un mod de business sustenabil. Firma își propune, de asemenea, ca în prima jumătate a acestui an să organizeze un eveniment care să abordeze problematica achizițiilor verzi, în cadrul căruia vor fi abordate și aspecte legate de finanțare și avantajele implementării criteriilor ESG. ”Scopul nostru este tocmai acela de a atrage atenția asupra acestor schimbări și a de ne pregăti clienții pentru aceste schimbări”, au precizat specialiștii firmei de avocați.
Elena Iacob, Partener ZRVP: În ultima vreme ni se adresează tot mai des întrebări legate de ESG. Observăm o preocupare din ce în ce mai crescută a companiilor pentru adoptarea unui nou model de afaceri care să pună pe primul loc o creștere sănătoasă a afacerii pe termen lung în detrimentul unor profituri rapide, dar cu costuri mari asupra mediului și societății.
În 5 ianuarie 2023 a intrat în vigoare Directiva care extinde aplicarea obligațiilor de raportare privind aspecte de durabilitate - factori de mediu, factori sociali și factori de guvernanță - la întreprinderi mari care îndeplinesc anumite criterii de semnificație, la întreprinderi mici și mijlocii tranzacționate, cu excepția microîntreprinderilor, precum și la întreprinderi din afara Uniunii Europene care au filiale sau sucursale stabilite în UE dacă au generat o cifră de afaceri în Uniune peste pragul stabilit.
Reglementările și standardele în materie sunt în continuă dezvoltare și intensificare. Un prim set de standarde de raportare privind durabilitatea ar trebui adoptat prin acte delegate până la mijlocul anului 2023. Un al doilea set, care să precizeze informațiile suplimentare pe care întreprinderile ar trebui să le prezinte cu privire la aspectele de durabilitate și la domeniile de raportare și informațiile specifice sectorului în care își desfășoară activitatea, ar trebui adoptat până la jumătatea anului 2024.
Impactul acestei transformări este semnificativ pentru întreaga structură a unei companii iar rolul avocaților devine unul extrem de important și complex, o abordare proactivă fiind recomandată în orice caz. Avocații sunt cei care pot ajuta la înțelegerea concretă a principiilor de reglementare și conceptelor ESG, la construirea unei strategii potrivite și eficiente și la implementarea cu succes a noilor principii și reguli.
Adina Jivan, Managing Associate - ZRVP: Companiile trebuie în primul rând să conștientizeze necesitatea și beneficiile trecerii cât mai rapide la un model de business sustenabil. În continuare, pentru realizarea acestei transformări profunde pe care o presupune alinierea la standardele ESG, este necesară o bună înțelegere din partea factorilor de decizie și a celorlalte persoane implicate (angajați, acționari, parteneri contractuali, etc.) a rolului și scopului ESG, precum și a beneficiilor pe care le vor obține pe termen lung.
Următorul pas este acela de a construi un plan precis, cu obiective clare și realiste, adaptate specificului fiecărei companii.
Pentru punerea în aplicare a planului se impune, în mod evident, identificarea resurselor necesare și crearea unei structuri dedicate implementării ESG care să reunească specialiști ce pot proveni din interiorul organizației dar și consultanți externi.
Alături de elaborarea unei strategii corecte și alocarea resurselor necesare, extrem de importantă este și schimbarea de mentalitate. Implementarea principiilor ESG trebuie asumată ca o schimbare proprie nu doar la nivelul companiei, ci și la nivelul fiecărui angajat. Angajații trebuia să simtă că fac parte din acest proces și că schimbarea se face prin ei nu ca un factor exterior ce le este impus.
Nu în ultimul rând, companiile ar trebui să își redefinească obiectivele economice și target-urile impuse structurilor executive, pentru a nu compromite creșterea sustenabilă prin impunerea de rezultate financiare rapide.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Elena Iacob, Partener ZRVP: Evaluarea riscurilor de mediu și climatice, a riscurilor sociale și de guvernanță este deja parte din procesul decizional în materie de investiții pentru multe companii, fiind o practică obișnuită în instituțiile financiare internaționale. Nu trebuie să uităm că bazele criteriilor ESG le regăsim în standardele GRI (Global Reporting Initiative) a căror primă ediție a fost publicată în 2000. Direcționarea fluxurilor de capital către investiții durabile este un deziderat urmărit la nivelul Uniunii Europene, fiind asigurate prin norme comunitare instrumentele necesare în acest scop, cum ar fi instituirea unui sistem de clasificare unificat pentru activitățile durabile. Prin urmare, cu atât mai mult în momentul de față, criteriile ESG reprezintă o condiție sine qua non în orice decizie de investiții.
În ceea ce privește cei mai importanți factori ai ESG, doresc să subliniez că deși se vorbește foarte mult de aspectele legate de mediu, toate cele trei elemente sunt la fel de necesare și importante din perspectiva sustenabilității afacerii. Desigur, în cadrul fiecăruia dintre cele 3 elemente ale ESG se regăsesc mai mulți factori care vor fi avuți în vedere la trasarea strategiei în funcție de specificul activității fiecărei companii.
Elena Iacob, Partener ZRVP: Observăm o tendință din ce în ce mai crescută de utilizare a clauzelor ESG și o atenție din ce în ce mai sporită din partea partenerilor contractuali față de respectarea criteriilor ESG de către companii. Această tendință este cu atât mai valoroasă cu cât ea reprezintă o conformare voluntară care pornește din asumarea naturală de către mediul privat a unor valori și principii ce se doresc protejate prin ESG.
Chiar dacă în România Planul Național de Achiziții Publice Verzi se lasă încă așteptat, există ghiduri, au fost efectuate studii și se remarcă o preocupare la nivelul autorităților pentru integrarea criteriilor de natură ecologică în procedurile de achiziții publice.
Adina Jivan, Managing Associate - ZRVP: Pornind de la premisa că reziliența se referă la capacitatea unei companii de a face față diverselor riscuri și de a ieși mai puternică în urma producerii acestora este evident că încorporarea criteriilor ESG în managementul riscului este absolut necesară. Atunci când sunt integrate corect, considerentele ESG pot ajuta la identificarea amenințărilor importante la adresa sustenabilității pe termen lung și la implementarea soluțiilor necesare pentru a face față evenimentelor neașteptate.
Adina Jivan, Managing Associate - ZRVP: Costurile implementării ESG și direcțiile spre care sunt canalizate depind de strategiile de integrare ESG alese de fiecare companie. În primul rând, costurile sunt generate de aducerea de expertiză ESG, fie prin pregătirea angajaților proprii, fie prin apelarea la consultanți externi, colectarea de date și efectuarea analizelor pe care le presupune implementarea ESG. Totodată, implementarea ESG poate aduce și costuri specifice determinate de eforturile de aliniere la anumite criterii impuse de ESG, cum ar fi măsuri de ordin logistic, costuri pe care le presupune achiziționarea de tehnologie specifică, ajustarea portofoliului de clienți sau necesitatea identificării altor parteneri contractuali, etc.
Cu toate acestea, neimplementarea ESG poate duce la costuri semnificativ mai mari pe termen lung prin pierderea accesului la finanțare rentabilă, prin excluderea din anumite lanțuri de aprovizionare, pierderea unor parteneri contractuali care sunt predispuși spre un grad de conformare mai mare cu criteriile ESG, pierderea și demotivarea forței de muncă.
-----------------------------------------------------------------------
Citește și
→ Despre munca “pro bono”, într-o discuție cu Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP, firmă premiată în cadrul ”The Lawyer European Awards 2022” pentru Best ESG Initiative | Activitatea de întrajutorare, sponsorizare, sprijin acordat celor din jur este o constantă a muncii ZRVP. Dorința de a ajuta, reinstaurarea echilibrelor zdruncinate de arbitrar, ignoranță, sau chiar de abuzuri, se exprimă în munca de zi cu zi, oferită tuturor clienților, inclusiv celor care nu au resursele necesare protejării propriilor drepturi și interese legitime
-----------------------------------------------------------------------
Elena Iacob, Partener ZRVP: Implicarea noastră ca avocați în eforturile clienților noștri de tranziție spre un model sustenabil de afaceri diferă în funcție de etapa în care se află clientul în acest proces de transformare. Pe de o parte, sunt companii mari, care fac parte din grupuri de societăți având sediul principal în țări din vestul Europei și care au deja definită o strategie ESG, colectează date și fac rapoarte de evaluare din perspectiva criteriilor ESG. În acest caz rolul nostru este de a sfătui clienții pentru o mai bună înțelegere a scopurilor și regulilor de raportare și evaluare și pentru adaptare a strategiei stabilite la nivel central la contextul juridic din România. Pentru clienți din sectorul financiar revizuim proceduri, documentația standard și elaborăm un cadru contractual care să țină cont de cerințele speciale în materie. Totodată, rolul nostru se manifestă și în transformările pe care strategia ESG le determină în structura și activitatea companiei.
Pe de altă parte, avem clienți pentru care problema ESG are încă un caracter de noutate. În aceste cazuri, rolul nostru se manifestă de la nivelul de conștientizare de către management a avantajelor ESG, de explicare a conceptelor și scopurilor ESG și definirea celei mai potrivite strategii ESG față de specificul activității companiei.
Adina Jivan, Managing Associate - ZRVP: Implementarea strategiei ESG presupune un proces complex care vizează mai multe fațete ale structurii și activității unei companii. Pentru sprijinirea clienților în cadrul acestui proces, alături de o bună cunoaștere a conceptelor ESG, a tendințelor și cadrului legal aplicabil, este importantă și experiența în materie de drept societar, dreptul muncii, achizitii publice, resurse naturale și energie, dreptul concurentei, conformitate. Prin urmare, îndelungata noastră experiență în sprijinirea și consilierea clienților în aceste domenii de drept ne asigură un cert avantaj pe parcursul acestei ambițioase evoluții pe care o presupune tranziția unui client spre sustenabilitate.
Elena Iacob, Partener ZRVP: Adoptarea standardelor și principiilor ESG reprezintă cheia tranziției spre o economie sustenabilă, iar firmele de avocatură nu pot rămâne în afara acestei tranziții. Sunt în derulare diverse inițiative privind reducerea amprentei de carbon, între altele prin reducerea utilizării de plastic, hârtie și alte consumabile, extinderea acțiunilor de reciclare și încorporarea produselor reciclate în activitate, consum responsabil de energie și colaborarea cu furnizori care aplică măsuri de sustenabilitate.
Aceasta cu atât mai mult cu cât avocații au un rol extrem de important în conștientizarea importanței adoptării principiilor ESG, în definirea și implementarea strategiei ESG la nivelul companiilor. Prin urmare, marile firme de avocatură, în speciale cele internaționale, au adoptat deja ESG în diferite grade.
În ceea ce privește ZRVP, am putea spune că ne aflăm în avangarda implementării valorilor și principiilor ESG. Grăitor în acest sens este chiar premiul obținut recent de către ZRVP pentru Best ESG Initiative în cadrul The Lawyer European Awards. De asemenea, tot în sensul implementării principiilor ESG se înscrie și preocuparea ZRVP de a coagula o echipă de specialiști care să răspundă cu profesionalism nevoilor clienților în efortul de conformare și tranziție spre un mod de business sustenabil. Ne propunem chiar ca în prima jumătate a acestui an să organizăm un eveniment care să abordeze problematica achizițiilor verzi, în cadrul căruia vom aborda și aspecte legate de finanțare și avantajele implementării criteriilor ESG. Scopul nostru este tocmai acela de a atrage atenția asupra acestor schimbări și a de ne pregăti clienții pentru aceste schimbări.
Desigur, preocupările noastre nu se limitează la inițiative sociale și pregătirea de specialiști, în egală măsură avem în vedere și obiectivele de mediu, utilizarea rațională și eficientă a resurselor și stricte politici de guvernanță și integritate.
Adina Jivan, Managing Associate - ZRVP: Bucurându-se de o largă notorietate pe piața de avocatură din România, ZRVP rămâne una dintre cele mai apreciate și premiate firme de avocatură românești. Totodată, ZRVP este recunoscută și ca o veritabilă pepinieră de avocați, de buni profesioniști care și-au rafinat talentul și și-au îmbogățit cunoștințele profesionale în anii petrecuți în ZRVP. Or, toate acestea nu ar fi fost posibile fără reguli de guvernanță sănătoase, bazate pe egalitate de șanse, respect, integritate și transparență.
Sprijinirea tinerilor avocați, cultivarea valorilor morale și etice, crearea unui mediu în care toți colaboratorii ZRVP să se simtă apreciați și motivați reprezintă obiective extrem de importante ale firmei noastre care vor continua să se afle la baza strategiei de dezvoltare a ZRVP.