Doamnele sunt majoritare în firma Popescu & Asociații, acoperind un procent de 60% din echipă. Și la nivelul managementului, din cei șapte parteneri, patru sunt femei. Doamnele avocat au un rol cheie în activitatea Popescu & Asociații, fiind implicate activ în bunul mers al companiei. Politica organizațională este una care mizează pe egalitatea de gen, doamnele și domnii împărțindu-și atribuțiile și contribuind împreună la dezvoltarea firmei de avocatură.
Activitatea Popescu & Asociații se desfășoară pe câteva paliere importante: Banking & Finance, Energy, Pharma, Corporate/M&A, Capital Markets, Real Estate, Infrastructure/PPP, Employment, Insolvență și Restructurare, Litigii și Arbitraj, Conformitate și Dreptul Penal al Afacerilor, iar fiecare dintre aceste paliere este structurat în departamente specializate, în funcție de aria de practică.
Echipa are un portofoliu de mandate complexe, multidisciplinare și transnaționale punând la dispoziție asistență eficientă și clară, necesară pentru desfășurarea activității de zi cu zi a clienților cu care colaborează casa de avocatură.
Loredana Popescu este una dintre cele patru doamne partener din echipa de management a firmei Popescu & Asociații.
Privind în urmă la tot traseul profesional pe care l-a avut până acum, Loredana mărturisește că una dintre cele mai bune decizii a fost aceea de a nu renunța niciodată când a părut greu, deși parcursul profesional al fiecăruia cuprinde momente dificile.
„Evoluția profesională a venit firesc, ca urmare a dobândirii experienței și maturității necesare pe care o avem cu toții o dată cu trecerea anilor. Profesia de avocat este captivantă, solicitantă și deopotrivă acaparătoare și nu îți oferă prea multe momente de respiro în care să conștientizezi care sunt etapele parcurse până în prezent, însă pot spune că nu regret sub niciun aspect deciziile luate, începând cu alegerea profesiei, a avocatului îndrumător și continuând cu asocierile profesionale, indiferent de natura acestora. Toate au avut un rol determinant în formarea mea și în lipsa acestui parcurs profesional nu aș fi aici în prezent”, povestește avocatul.
Loredana Popescu s-a implicat într-un număr semnificativ de mandate importante și complexe. Toate aceste proiecte au ajutat-o să pună în valoare cunoștințele pe care le-a dobândit de-a lungul anilor și cu fiecare dintre acestea a așezat câte o nouă cărămidă la „temelia” experienței profesionale. „Am avut posibilitatea să lucrez în nenumărate proiecte extrem de interesante, cu teme diverse, care au atins multiple arii de practică, iar tocmai această diversitate este cea care conduce, în opinia mea, la șlefuirea profesională a unui avocat, ca să păstrăm aceeași metaforă. Cred sincer că din perspectiva calităților și abilităților esențiale pentru un astfel de parcurs perseverența, determinarea și orientarea către soluții au reprezentat cel mai mare atu”, subliniază Partenerul Popescu & Asociații.
Din punctul său de vedere, lecția cea mai importantă, învățată până în prezent, ar fi aceea că trebuie să pui întotdeauna interesul clientului pe primul plan. „Doar în momentul în care reușește să înțeleagă acest aspect, avocatul poate să identifice și să propună soluții viabile, fezabile, orientate către rezultat. În lipsa unor rezultate, avocatul rămâne la nivel de teoretician al dreptului, ceea ce, în realitatea zilelor noastre când competitivitatea este extrem de ridicată, nu ne permitem din niciun punct de vedere”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
Avocatul mai spune că deciziile „de aur” de până în prezent au fost să nu existe greșeli. „În profesia noastră nu pot exista greșeli care pot fi îndreptate cu decizii ‘de aur’”, punctează Loredana.
Succesul nu ține cont de sex, ci doar de competență, iar domeniul juridic nu este diferit din această perspectivă. Realizările profesionale sunt determinate, în primul rând, de seriozitate, dar și de disponibilitatea și dorința de a reuși.
Partenerul Popescu & Asociații apreciază că, după finalizarea pregătirii academice, profesia de avocat, ca de altfel toate profesiile juridice, oferă șanse egale tuturor celor care sunt dispuși să aloce timp pentru perfecționarea profesională, respectând regula celor 10.000 de ore (minimum) pentru pregătire, studiu și practică.
„Femeile sunt extraordinare și mă bucur nespus că suntem din ce în ce mai numeroase în această profesie minunată. Fac această remarcă nu din perspectiva feministă, ci din perspectiva multiplelor avantaje de care poate beneficia profesia printr-o prezență feminină constantă: putere, ambiție, independență. Profesional, femeile se evidențiază printr-o creativitate deosebită, calitate extrem de apreciată preponderent în domeniul avocațial, dar și prin tenacitatea lor, care este într-adevăr admirabilă, iar capacitatea analitică sau orientarea către detalii sunt de asemenea obligatorii în majoritatea proiectelor în care doamnele sunt implicate”, consideră Loredana Popescu.
Avocatul se ferește să ofere sfaturi celor aflați la început de drum, fiind de părere că este dificil în condițiile în care fiecare generație vine cu încărcatura sa socială și culturală. „Fiecare individ este diferit și călăuzit de resorturi interne particulare, iar calea spre succes poate traversa motivații diferite. Pe parcursul carierei mele am constatat că, fără excepție, seriozitatea și determinarea m-au condus întotdeauna pe drumul corect. Cred cu tarie că nu există limite profesionale impuse din exterior, de societate, colegi sau organizație și din acest motiv oricine poate să acceadă în orice ierarhie profesională”, argumentează consultantul.
Loredana Popescu este unul dintre cei mai experimentați avocați din domeniul Real Estate și Corporate/M&A, având aproape două decenii de experiență în calitate de avocat. De-a lungul anilor, a fost implicată în mandate de profil înalt, asistând numeroase companii, locale și internaționale, în fuziuni și achiziții private, finanțări corporative, asocieri în participațiune și negocierea diferitelor contracte comerciale. Este foarte apreciată, fiind implicată în asistarea juridică a unui portofoliu semnificativ de clienți din sectoare precum energie, construcții, farma sau telecomunicații cu privire la toate aspectele afacerilor lor.
De asemenea, practica solidă a Loredanei este completată de experiența în domeniul imobiliar, unde acordă asistență juridică unui număr important de dezvoltatori, investori privați sau fonduri de private-equity cu privire la investițiile locale și regionale, precum și de reprezentarea unui număr mare de companii locale sau internaționale în negocieri legate de prevenirea sau încetarea litigiilor.