Avocații Suciu Popa au obținut recent încă o victorie pentru grupul italian de utilități Enel, într-un litigiu deschis la Paris de statul român. Enel este unul dintre clienții tradiționali ai firmei coordonate de Miruna Suciu și Luminița Popa, printre cele mai importante proiecte asistate de avocați fiind preluarea a 13,6% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, pentru suma de circa 400 de milioane de euro, finalizată în 2017, și mai multe litigii sau arbitraje tranșate în România sau în fața unor tribunale europene. Ultimul arbitraj câștigat a fost cel în care Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), desprinsă din Electrica SA și controlată integral de ministerul de resort, a chemat compania Enel Investment Holding în fața Tribunalului Arbitral de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris, cu pretenții de cca 130 de milioane de euro.Informații referitoare la acest arbitraj au aparut atât în presa românească, în vară, cât și în Benchmark Litigation Europe - 2020, considerat un ghid definitoriu în domeniul soluționării disputelor.
Contactată de BizLawyer, Luminița Popa, Managing Partner Suciu Popa și coordonatoarea activității în practica de Dispute Resolution a confirmat atat rezultatul remarcabil al acestui arbitraj, cat si faptul ca a coordonat echipa de avocati din spatele succesului, insa nu a vrut să facă niciun alt comentariu legat de acest litigiu. ”Intr-adevar, ENEL este unul dintre clientii pe care i-am reprezentat cu succes in numeroase dispute, atat in fata instantelor arbitrale ICC, cat si a celor de drept comun. Numeroase publicatii internationale (GAR, Benchmark Litigation Europe, etc.) au evidențiat în ultimi ani palmaresul deosebit al mandatelor noastre de litigii și arbitraje, feedback-ul excelent al clienților, precum și specificul practicii noastre de soluționare a disputelor: o practică cu adevărat internațională și dedicată unor mandate complexe, sofisticate", ne-a declarat Luminița Popa, Managing Partner Suciu Popa.
Reamintim că avocatul român a a fost desemnat Avocatul Anului în România la Gala Premiilor Benchmark Litigation 2019, iar Suciu Popa a primit distincția de Firma de Avocatură a Anului în Litigii.
Citește și
Dublă victorie pentru Suciu Popa la Londra, în cadrul Galei de Premiere Euromoney - Benchmark Litigation Europe Awards. Suciu Popa, firma anului în litigii, Luminița Popa, avocatul anului
Potrivit informatiilor din presa, litigiul recent soluționat de ICC Paris a pornit în urmă cu trei ani, când SAPE, companie controlată de statul român, a cerut grupului italian daune interese compensatorii egale cu valoarea dividendelor care ar fi trebuit să fie distribuite SAPE, la sfârșitul anului 2012 și, suplimentar, a profitului distribuibil pentru anii financiari 2013, 2014, 2015, 2016, până la tranzacția din aprilie 2017, de către E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, corespunzător unor participații ale SAPE de 23,57% din acțiunile celor 2 companii. Valoarea acestor dividende s-ar ridica, potrivit pretențiilor SAPE, la 446,17 milioane lei în cazul E-Distribuție Muntenia și 72,11 milioane lei pentru Enel Energie Muntenia – în total circa 518 milioane lei. SAPE ar fi vrut ca la această sumă să fie aplicate și dobânzi penalizatoare, conform contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud.
În vara, tribunalul arbitral a respins însă pretențiile companiei de stat, SAPE făcând acum demersuri pentru a ataca decizia cu recurs.
SAPE nu este la primul arbitraj derulat la Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ din Paris. In 2015, CEZ a trebuit să achite, cu titlu de daune, aproximativ 5,7 milioane de euro, plus cheltuieli de judecată, către SAPE, succesoare în drepturi a Electrica S.A., după ce Tribunalul Arbitral a admis parţial acţiunea înaintată de către societatea aflată în subordinea statului.
Tribunalul a constatat neîndeplinirea de către CEZ a.s. a două din cele mai importante obligaţii ale sale din Contractul de privatizare, obligaţii care au stat la baza încheierii contractului de privatizare a Electrica Oltenia cu CEZ a.s. Prima dintre acestea se referea la utilizarea Preţului de Subscriere pentru finanţarea investiţiilor, iar cea de-a doua - la neîndeplinirea indicatorilor din Planul de Afaceri Iniţial al Electrica Oltenia.
Statul român a pierdut și procesul intentat companiei italiene ENEL la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud (cel mai mare arbitraj comercial din Romania pana in acest moment). Procesul a fost demarat de autoritatile romane după ce un control al Curții de Conturi din perioada 2012-2013 a relevat faptul că investitorii nu și-au respectat contractele de privatizare. Statul român, prin SAPE, a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud. Dupa ce toate capetele de cerere formulate au fost respinse de tribunalul arbitral, SAPE a fost obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro.
Enel a fost asistata in acest arbitraj de o echipa condusa de Luminita Popa, atat cand aceasta era Partener in firma de avocati Musat & Asociatii, cat si dupa infiintarea firmei Suciu Popa, cand Enel a optat pentru firma nou creata.
În 2017, Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris a comunicat decizia și în litigiul dintre SAPE şi Enel, legat de vanzarea unui pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007. Statul solicitase plata de către Enel a unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea 'Put', dar a primit doar 401 milioane de euro, prin decizia tribunalului arbitral. In acest dosar, grupul Enel a fost reprezentat de biroul din Paris al firmei internationale de avocatura Clifford Chance, care a lucrat in plan local cu firma Suciu Popa, iar SAPE a fost asistata de firma de avocati Zamfirescu Racoti Vasile & Partners.
Potrivit surselor apelate de BizLawyer, decizia tribunalului arbitral ar putea fi interpretata in favoarea ambelor companii. Statul roman a primit o suma consistenta de la grupul italian - 401 milioane de euro -, dar valoarea pretențiilor sale a fost diminuata prin decizia arbitrala cu 120 de milioane de euro, suma ce urmeaza a fi platita de Enel fiind cu aproape o patrime mai mica decat cea solicitata initial.
Luminița Popa este unul dintre cei mai experimentați avocați în arbitraj internațional, cu un portofoliu cuprinzând clienți sofisticați și proiecte extrem de complexe în mai multe sectoare de activitate (printre care m&a, energie, resurse naturale, infrastructură și construcții). Este menționată constant în publicațiile de specialitate și directoarele internaționale (Who’s Who Legal: Arbitration, Chambers Europe, Legal 500 EMEA, Benchmark Litigation sau Global Arbitration Review) drept leading practitioner în domeniul arbitrajului internațional. În iulie 2018 Luminiţa a fost numită Membru al Curţii Internaţionale de Arbitraj ICC Paris.
Cele două premii Benchmark Litigation completează recunoașterea excepțională a firmei Suciu Popa drept highly ranked în directoarele internaționale precum Legal 500 EMEA, Chambers Europe, IFLR 1000, Who’s Who Legal sau GAR 100.
SAPE este o societate aflată în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înfiinţată în anul 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.
Grupul italian Enel, cea mai mare companie europeană de utilităţi, a demarat procesul de vânzare a operaţiunilor din România şi se aşteaptă ca activele să fie evaluate la aproximativ un miliard de euro, au declarat recent, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar. Procesul este condus de banca franceză BNP Paribas.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piaţa din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajaţi în România şi oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienţi.