Avocatura este o profesie complexă, care necesită din partea celui care o practică o serie de atribute speciale. Doamnele care activează în acest sector știu că, indiferent de gen, o carieră de succes în domeniul juridic necesită multă muncă, un efort susținut, dar și o minte ageră și focusată. Reușita este a celor care pornesc la drum cu încredere în propriul talent și în capacitatea de a se dezvolta. Succesul necesită pregătire continuă, iar știința de carte este esențială indiferent de drumul ales.
Mușat & Asociații este una dintre cele mai mari firme de avocatură din România și din regiune, iar în echipa sa regăsim foarte multe doamne care s-au făcut remarcate în această profesie și care se detașează pe piață datorită proiectelor de succes pe care le-au implementat.
Andra Mihalache, partener în firma Mușat & Asociații, este un profesionist în domeniul litigiilor civile. Ea are o experiență de peste 11 ani în procese derulate de instanțele române în care a asigurat reprezentarea societăților naționale, a celor multinaționale și a persoanelor fizice în legătură cu o gamă variată de conflicte judiciare care au privit drepturile reale imobiliare, domeniul construcțiilor, al retrocedării imobilelor preluate abuziv de fostul stat autoritar și cel al reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și cu vegetație forestieră, precum și în procedurile administrative derulate în baza legilor speciale de reparație, al asigurărilor și leasingului financiar și operațional.
Andra crede că avocatura te învață multe lecții. „Dincolo de dimensiunea juridică, aș spune că este o cale de a te cunoaște pe tine însuți și de a evolua inclusiv din punct de vedere uman. Înveți să faci față și să rezolvi situații dificile, uneori conflictuale, înveți să asculți, să digeri criticile și să ți le însușești, înveți să treci de barierele interioare și să cultivi valori precum solidaritatea, empatia, compasiunea”, spune avocatul, care mărturișește că decizia „de aur” în cazul său a ținut de testul sincerității față de drumul ales. „Sinceritatea față de mine însămi și descoperirea vocației față de această profesie. Consider că avocatura este o profesie de vocație, care trebuie să ți se potrivească, nu o poți practica temeinic cu jumătate de măsură. Este esențial să alegi și să practici profesia care te împlinește, te entuziasmează permanent și te motivează”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
Andra își descrie drumul său către primul palier de senioritate ca pe o traiectorie anevoioasă, dar în același timp plină de conținut, o etapă în care a pus bazele formării sale profesionale.
„Nu cred că există o ierarhie în drumul profesional parcurs, fiecare etapă fiind necesară pentru a face pasul următor și a evolua din profesional și personal. Însă, consider că mentoratul în primii ani de activitate este esențial în formarea unui avocat și în definirea crezului său profesional pe termen lung. Dacă la debutul intrării în profesie mi-am însușit principiile de bază ale profesiei de avocat – munca onestă și cu abnegație, calitatea lucrărilor avocațiale – cu timpul am învățat să preiau inițiativa și să ofer soluții, să iau decizii importante și să îmi asum responsabilitatea, axată nu doar pe binele propriu, ci și pe cel am echipei din care fac parte”, precizează avocatul.
Legat de cele mai bune decizii, Andra amintește faptul că se spune că în șah nu există mutări bune, ci mutări specifice, în funcție de contextul fiecărui joc. „La fel de bine, putem spune că nu există decizii bune, ci decizii specifice, adaptate fiecărei situații în fața căreia suntem puși. Cântărind metaforic, toate deciziile contribuie la ceea ce suntem, întrucât prin relevanța lor ajung nu numai să ne influențeze traiectoria profesională, ci chiar să ne definească. În orice caz, deciziile cele mai bune care mi-au influențat traiectoria profesională țin de apartenența la echipa din care fac parte, formată din buni profesioniști, oameni cu reală vocație pentru avocatură, viziune și talent avocațial, care mă inspiră permanent și de la care învăț zilnic. Alegerea partenerilor în cariera profesională este la fel de importantă ca alegerea partenerului de viață. Mediul în care profesezi, oamenii cu care interacționezi zi de zi, te modelează și te dezvoltă într-un anume sens. Practic, aceste decizii țin de definirea și asumarea valorilor profesionale și umane, de o misiune comună și de dorința de a construi ceva trainic”, completează Partenerul Mușat & Asociații.
Din punctul său de vedere, știința de carte este esențială în orice ecuație. Iar acest lucru înseamnă să înveți permanent și în profunzime, să cercetezi originea lucrurilor și evoluția lor, să nu obosești învățând, să analizezi un caz sau o instituție juridică din toate unghiurile posibile, cu o doză de curaj în inovație, dar prin lupa pragmatismului și realității. O problemă juridică poate avea multiple răspunsuri, iar o instituție juridică poate naște de fiecare dată noi sensuri și interpretări, așa că trebuie să ai abilitatea să le decelezi.
„În același timp, calitățile umane sunt foarte importante pentru ca oamenii să te aprecieze, să te urmeze și să poți lucra în echipă, fie că vorbim de clienți, colegi sau parteneri în afaceri. Să îți pese de ceea ce faci, dar și de oamenii cu care interacționezi, să fii integru și sincer, să oferi încredere, să-i inspiri pe ceilalți și să împărtășești din cunoștințele acumulate”, adaugă Andra Mihalache.
Pe domnișoarele care vor să se îndrepte spre cariera de avocat le sfătuiește să se supună introspecției, astfel încât să aleagă în cunoștință de cauză, să-și seteze corect așteptările și să descopere dacă realmente această profesie li se potrivește și le aduce împlinire. „Să fie conștiente, totodată, de „greutatea” profesiei, de responsabilitățile și sacrificiile pe care le presupune, de timpul pe care ești nevoit să îl dăruiești, pentru că nu poți ajunge un bun profesionist fără a atinge aceste obiective. La fel de important este să caute acel mentor pe care și-ar dori să îl vadă, peste ani, în propria persoană, care va reflecta reperul profesional și moral în evoluția viitoare. Prin implicarea lor femeile aduc plus-valoare în profesia noastră, alături de colegii bărbați. Consider că intuiția feminină, atenția la detalii, anduranța și capacitatea de adaptare în diverse situații reprezintă calități care potențează roadele muncii în echipă”, susține interlocutoarea BizLawyer.
Andra Mihalache nu știe dacă proiectele sunt cele care pun în valoare avocații. Crede că mai degrabă un profesionist este pus în valoare de modalitatea în care se raportează și de atitidinea pe care o manifestă în încredințarea acestora. „Aș spune că este o relație invers proporțională – caracteristicile noastre sunt cele care pun „în lumină” proiectele în care ne implicăm. În proiectele încredințate pun suflet, manifest entuziasm și dorința de a identifica soluții, iar împlinirea profesională vine din excelența actului avocațial și din recunoașterea și satisfacția clienților, întrucât fiecare client se bazează pe angajamentul de încredere și pe înțelegerea profundă a businessului și a situației sale economice sau sociale. Pe lângă pregătirea temeinică și expertiza în industrie, este esențială conștientizarea rolului asumat la fiecare nivel profesional. Poziția de partener presupune cunoașterea precisă și asumarea responsabilităților, abilități strategice și de coordonare, capacitatea de a lua decizii – uneori radicale – și de a dezvolta resursele firmei”, nuanțează Partenerul Mușat & Asociații.