Contact      Login

D&B David și Baias investește în formarea tinerilor avocați

Atunci când alege un nou membru în echipă, D&B David și Baias caută curiozitatea, pasiunea pentru drept și ambiția de a-și construi o carieră de succes în consultanță juridică sau litigii, astfel încât să existe premisele pentru a practica avocatura cu pasiune. “Este o profesie foarte solicitantă și dacă nu te pasionează, este greu să performezi. Suntem o echipă experimentată, dornică de a cauta abordări și soluții novatoare și în același timp dorim să transmitem ceea ce știm noilor colegi.Acesta cred că este unul dintre principalele atuuri ale D&B – ne dorim și participăm activ la formarea noilor colegi, indiferent că au deja experiență sau vin de pe băncile școlii”, explică Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias.

În fiecare an, D&B David și Baias recrutează avocați stagiari. Toamna aceasta firma a demarat procese de selecție pentru echipele de Corporate M&A, Real Estate, Concurența și Litigii. “D&B David și Baias investește în formarea tinerilor avocați. Punem accent pe calitate, suntem recunoscuți ca fiind o școală bună. Avocații stagiari au șansa de a lucra în proiecte complexe, unde sunt implicați pe tot parcursul proiectului și în cadrul căruia sunt îndrumați pentru a înțelege atât legislația și jurisprudența aplicabilă, interesele comerciale ale părților implicate, cât și modul de gestionare a unor astfel de proiecte. De asemenea, prin prisma relației de colaborare cu PwC, avocații D&B David și Baias au posibilitatea de a lucra în echipe multidisciplinare (care includ, pe lângă avocați, experți în domeniile financiar și fiscal) și de a avea astfel o înțelegere a tuturor aspectelor unei tranzacții sau proces. Evident, în funcție de nivelul de pregătire al fiecărui nou coleg etapele sunt oarecum diferite, dar esența este aceeași, dorința de învățare și de a cunoaște sunt elemente principale pe care le căutăm”, arată Anda Rojanschi.

Când sunt făcute recrutările nu se pleacă de la idei preconcepute privind specializarile pe care trebuie sa le aibă candidații. “Sigur, dacă pozitia presupune o anumită senioritate și specializare (de ex., în materie de tranzacții, financiar-bancar, etc.), cautăm cu prioritate avocați care au deja experiență în aceste domenii. Au fost cazuri însă când am angajat un avocat care nu avea experiență în domeniul pentru care recrutam, pentru că am văzut în el potențialul și dorința de a se specializa repede în acel domeniu. În ceea ce privește abilitățile căutăm viitori colegi care să aibă atât răbdarea de a învăța, cât și dorința de căuta, de a inova, de a merge în profunzimea textului de lege, de a înțelege concepte și de a opera cu ele”, precizează Partenerul D&B David și Baias.

Firma încurajează cariera și gândirea pe termen lung. Astfel că avocații care încep cariera la D&B David și Baias au șansa de a evolua și mulți dintre cei care s-au alăturat echipei au avut o astfel de evoluție.

An de an, în timpul stagiilor de practică puse la dispoziția tinerilor, casa de avocatură remarcă studenți care răspund cerințelor D&B David și Baias și care arată disponibilitatea de a se integra în echipă.

Firma are pe tot parcursul anului studenți în practică, iar aceștia au ocazia să vadă cum este viața într-o firmă de avocatură, echipa implicându-i în anumite proiecte. Mai mult, legătura cu facultatea de drept este menținută și prin intermediul avocaților care au colaborări cu diferite universități. În această situație sunt toți avocații asociați, astfel că Sorin David, Dan Dascălu, Anda Rojanschi, Manuela Guia interacționează în mod constant cu studenții.

Echilibru între profesie și viață personală

Organizația se axează pe un program de lucru flexibil, la D&B David și Baias existând inclusiv posibilitatea de a lucra de acasă. Prin acest tip de politică, asociații firmei încearcă, pe cât posibil, să respecte timpul dedicate vieții personale pentru fiecare membru din echipă. Avocatura este o profesie intensă și din acest motiv orele lungi la birou sunt uneori inevitabile și sunt cauzate în general de necesitatea finalizării unor proiecte complexe într-un termen scurt.

La nivelul firmei, fiecare avocat este parte a unei grupe specializate conduse de unul sau mai mulți asociați, care sunt răspunzători în ultimă instanță de formarea și promovarea lui profesională. De asemenea, în cadrul fiecărui grup de practică se formează echipe de proiect a căror componență se schimbă în funcție de proiecte, gradul de încărcare a avocaților la acel moment.

“Avem un sistem de evaluare anual, care permite analiza într-un mod transparent a activității fiecărui avocat, precum și aprecierea acestora pentru progresele din cursul anului (concretizată în promovări). De asemenea, în mod anonim fiecare avocat poate să evalueze colegii care îl coordonează și mediul de lucru în cadrul D&B David și Baias. Lucrăm în echipe indiferent de mărimea proiectului (minimum doi avocați). Evident, cu cât proiectele sunt mai mari și mai complexe, echipele devin mai numeroase și cuprind specializări diferite. Avem proiecte în care lucrăm îndeaproape cu colegii din PwC România, din regiune sau la nivel global (inclusiv avocați din alte firme de avocatură corespondente PwC)”, subliniază Anda Rojanschi.

Referitor la onorariile practicate, Partenerul D&B David și Baias amintește că firma merge în linie cu celelalte firme din piață, iar onorariul de intrare în firmă este revizuit periodic, corespunzător progresului realizat de fiecare avocat în privința complexității proiectelor gestionate sau, în cazul celor mai seniori, cu privire la consolidarea unui portofoliu de clienți.