Contact      Login

Anamaria Toma-Bianov, fost partener al unei firme de avocați pariziene, s-a alăturat echipei Suciu Popa

Anamaria Toma-Bianov, unul dintre avocații români care profesau în străinătate și, după un parcurs profesional de excepție, au atins poziții de top în cadrul unor firme din Europa, a decis să se întoarcă acasă. Avocat definitiv în Baroul Paris și fost partener al firmei BÉLOT MALAN & ASSOCIÉS, specializată în dreptul afacerilor, o poziție în care se regăsesc foarte puțini profesioniști din România, Anamaria a ales să se alăture casei de avocatură Suciu Popa. Cu un parcursul academic si profesional de excepție, Anamaria Toma-Bianov a trecut în revistă, într-un interviu acordat BizLawyer în 2016, proiectele în care a fost implicată și a nuanțat ferm intenția de a se întoarce acasă, precizând că în niciun moment nu și-a creat și dezvoltat cariera în Franța cu gândul că o să și-o permanentizeze pe teritoriul francez, dar a subliniat că revenirea nu va însemna și o ruptură a legăturii sale profesionale cu Parisul.

Ea a evocat atunci posibilitatea ca, în situația în care va concluziona că deschiderea unui birou al cabinetului BELOT MALAN & ASSOCIES în România nu reprezintă un proiect fezabil, să se orienteze spre acea firmă de avocatură care-i va permite sa-și continue cariera în mediul afacerilor internationale. Noul drum pornește, din luna martie, în echipa de Dispute Resolution a firmei Suciu Popa, una dintre cele mai performante de pe piața locală.

Citește și : ► Cum să străbați în doar 3 ani drumul de la intrarea în Baroul din Paris, la poziția de partener într-o firmă de avocați din capitala Franței. Traseul absolut remarcabil al Anamariei Toma-Bianov, românca tenace care a uluit juriul francez la intrarea în profesia de avocat

Într-un interviu acordat zilele trecute publicației noastre, Anamaria Toma-Bianov spune că a fost atrasă de reputația profesională și palmaresul Mirunei Suciu și al Luminiței Popa, coordonatoarele firmei de avocați din București. De asemenea, arată că a fost impresionată de capabilităţile firmei în toate ariile de practică, de echipa experimentată, dar şi de evoluţia extraordinară pe care Suciu Popa a avut-o de la înfiinţare: un portofoliu de clienţi care cuprinde nume sonore pe piaţa locală şi internaţională, implicarea în tranzacţii şi dosare de magnitudine precum succesul pentru Enel, în cel mai mare arbitraj din România, achiziţia de către Enel a unei participaţii minoritare în sucursalele locale, cea mai mare tranzacţie a anului 2017, sau vânzarea operaţiunilor SabMiller din România către japonezii de la Asahi, completate de includerea pe poziţii de top în toate cele trei directoare juridice şi pe lista celor mai bune 100 de firme în arbitraj la nivel internaţional de către GAR 100.

Despre aspectele pozitive ale revenirii sale și informații referitoare la proiectele în care se implică, în interviul acordat de Anamaria Toma-Bianov publicației noastre.

                                                            ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

BizLawyer: Doamna Anamaria Toma-Bianov, ați revenit în România, după un periplu interesant în avocatura internațională. De ce ați ales să vă întoarceți în România, într-o perioadă de exod al profesioniștilor români spre Vest?

Anamaria Toma-Bianov: Bună ziua și bine v-am regăsit! În interviul pe care vi l-am acordat în 2016, când activam în Paris, am spus că mă voi întoarce în România în scurt timp. Cu aceeași ocazie, v-am făcut mărturisirea că niciun moment nu mi-am creat și dezvoltat cariera de avocat în Franța, cu gândul că mi-o voi permanentiza pe teritoriul francez. Am ajuns la Paris însoțindu-mi soțul în misiunea sa de expatriere și am plecat la sfârșitul mandatului său. Cu toate acestea, legătura profesională cu Parisul nu s-a rupt. Sunt Avocat á la Cour, membru al Baroului Paris, înscris pe lista Baroului București, care exercită în mod permanent profesia pe teritoriul României.

Dincolo de contextul personal, îmi place să cred că am făcut o alegere contra-curentului pentru că văd potențialul de dezvoltare economică al României. Sunt avocat de business. Am o mentalitate orientată pro-business, văd oportunitățile de afaceri și valorizez antreprenoriatul și investițiile.

Odată luată decizia de a reveni, cum ați facut selecția firmelor spre care v-ați orientat și cum ați ales Suciu Popa? Ce v-a atras spre această firmă de avocați?

La vârsta și experiența mea profesională, știu foarte bine ce vreau și ce caut. Restul este doar o chestiune de acces la informații, de verificare a informațiilor, a surselor de informare și de identificare a momentului oportun la care să-ți prezinți oferta.

Suciu Popa îmi este destul cunoscută încă din vara anului 2016. Cunoșteam reputația profesională și palmaresul Mirunei Suciu și al Luminiței Popa, dar îmi doream să văd cu ochii mei cum arată un start-up pe o piață matură a avocaturii de business. În vara anului 2016 am întâlnit-o pe Luminița Popa chiar în sediul unde îmi desfășor în prezent activitatea și, la acel moment, mi-am spus că aici voi reveni. Ce m-a atras la acel moment la Suciu Popa? Emulația și efervescența unui nou început, profilul uman și profesional al Luminiței și, mai ales, discreția ei. O calitate pe care o întâlnești rar printre avocați, dar care decriptează disponibilitatea pe care o ai față de nevoile clientului. Ca avocați, de multe ori uităm că în relația avocat-client, vedeta nu este avocatul. Avocatul este doar suportul.

De asemenea, am fost impresionată de capabilităţile firmei în toate ariile de practică, de echipa experimentată, dar şi de evoluţia extraordinară pe care Suciu Popa a avut-o de la înfiinţare: un portofoliu de clienţi care cuprinde nume sonore pe piaţa locală şi internaţională, implicarea în tranzacţii şi dosare de magnitudine precum succesul pentru Enel, în cel mai mare arbitraj din România, achiziţia de către Enel a unei participaţii minoritare în sucursalele locale, cea mai mare tranzacţie a anului 2017 sau vânzarea operaţiunilor SabMiller din România către japonezii de la Asahi, completate de includerea pe poziţii de top în toate cele trei directoare juridice şi pe lista celor mai bune 100 de firme în arbitraj la nivel internaţional de către GAR 100.

Și a mai fost ceva ... de această dată, în plan simbolistic; sunt foarte sensibilă la simbolurile din jurul meu. Când am intrat în sala de protocol, primul lucru pe care l-am văzut a fost Arcul de Triumf... strălucitor în acea zi de început de vară, înconjurat de o mare de vegetație de un verde intens, culoare ce conotează prospețimea, armonia, progresul și speranța.

Coincidența face ca Arcul de Triumf, cel parizian, să fi fost ales ca element de identitate vizuală și în cabinetul în care eram partner la acea dată. Sigur, din considerente ce țin de măreția napoleniană. Poate nu sunt mulți cei care cunosc, dar originea proiectului se află într-un discurs ținut de Napoleon Bonaparte pe câmpul de luptă de la Austerlitz, când a promis celor înrolați în ”la Grand Armée” că se vor întoarce acasă sub Arcul de Triumf. Deși i-a pus prima piatră de temelie, Napoleon nu și-a văzut proiectul definitivat.

Pentru mine, Arcul de Triumf are o profundă conotație profesională. Ca avocat, sunt înrolată într-o ”Grand Armée”, în care îmi utilizez arsenalul cunoașterii juridice, know-how-ul, tacticile și strategiile de dosar pentru ca, la sfârșit, împreună cu clientul, să trecem sub un arc de triumf simbolic.

Există, pentru cei care au profesat într-o țară vestică, un șoc al revenirii pe meleagurile natale? Poate fi considerat un ”downgrade” dacă ne referim la condițiile de viață – sănătate, civilizație, venituri, perspective? Care ar fi aspectele pozitive ale întoarcerii?

Eu nu voi aborda o astfel de retorică. Dar pentru că tot ați amintit, vă sugerez să-i întrebați pe cei care au plecat din România spre ”Vestul Făgăduinței” despre șocul ”upgrade-ului”. Ar fi o ipocrizie să spun că n-am suferit când am plecat din Paris, dar în același timp sunt adepta principiului că trebuie să lași trecutul acolo unde află, în trecut. Dacă îți petreci timpul deplângând oportunitățile trecutului, pierzi oportunitățile prezentului. Iar eu sunt un om al prezentului.

Sunt diferențe notabile între modul în care lucrați în Franța - implicare, dimensiunea proiectelor, oameni cu care interacționați - și mediul de aici? Nu mă refer la Suciu Popa, ci la aspecte generale...

Sunt avocat de consultanță pentru mediul de afaceri și de diferende sau dispute internaționale, în fața jurisdicțiilor internaționale sau supranaționale. Nimic nu s-a schimbat în ceea ce mă privește, dar asta pentru că am făcut alegerea profesională care mi se potrivea.

La Suciu Popa am descoperit o echipă frumoasă, închegată, cu care interacţionez în fiecare zi, formată din oameni prietenoşi şi deschişi, o atmosferă de lucru intensă, dar colegială, care încurajează reuşita şi performanţa, unde cei dornici să înveţe şi să evolueze profesional îşi găsesc un loc special.

În încheiere, vă rog să îmi spuneți care a fost primul proiect în care v-ați implicat în cadrul Suciu Popa și ce mandate aveți acum în lucru.

Mi-am început colaborarea cu Suciu Popa în luna martie a acestui an, iar toate proiectele pe care lucrez sunt în lucru și confidențiale. General vorbind, în prezent sunt implicată într-un proiect de joint venture, de reorganizare și restructurare a unei companii ce activează la nivel global, într-un dosar CEDO și într-un dosar important de arbitraj internaţional.