Cultura avocaturii de business în România post-decembristă este un subiect în mare parte neglijat. Principalele motive sunt discreția inerentă profesiei și nenumăratele feluri greșite în care poate fi interpretată normalitatea, într-o țară puternic polarizată economic și cu o clasă de mijloc modest reprezentată.
Pentru cei care practică avocatura ”de rit nou”, a fi avocat de business este un stil de viață în aceeași măsură în care este o profesie. Alegerile, inclusiv cele legate de timpul liber, poartă amprenta culturii avocațiale atunci când vine vorba de restaurantul frecventat, locuință, magazinele pentru cumpărături și activitățile de recreere.
În ideea că majoritatea firmelor internaționale de avocatură active la București le prezintă avocaților străini o serie de posibilități pentru relocare, BizLawyer a pornit în căutarea ”celuilalt București”, pentru ca prin aceste locuri să definească o parte din cultura avocaturii de business.
Un astfel de loc este Clubul Rezidențial Stejarii, din nordul Bucureștiului, în pădurea de stejari din Băneasa, o destinație care se adresează preponderent managerilor și expaților familiști.
Primul lucru pe care îl observi odată ce treci de bariera complexului este limita de viteză de 15 km/h, respectată cu strictețe de absolut toți șoferii care trec prin complex. Motivul? Faptul că în complex sunt foarte multe familii cu copii, iar siguranța este o prioritate.
Odată trecut de barieră, în stânga este showroom-ul cu televizor setat pe CNN, iar în dreapta, inevitabil, un magazin Mega Image Shop & Go. Magazinul, însă, nu este unul obișnuit precum celelalte Mega Image-uri din cartierele Bucureștiului, în condițiile în care își adaptează lista de produse în funcție de cerințele rezidenților complexului.
Servicii de concierge
Potrivit reprezentanților complexului, gradul de ocupare este de 90% și nu a scăzut niciodată sub 85%, încă de la deschidere în 2006. Cea mai lungă perioadă închiriată de un rezident a început din anul deschiderii și continuă în prezent, iar perioada minimă de închiriere este un an de zile.
Statisticile vin într-un context în care chiriile lunare, competitive la nivel de București, variază între 1.000 de euro pentru un apartament de 2 camere și 3.300 de euro pentru un duplex de cinci camere.
În chirie, însă, sunt incluse mai multe beneficii, unul dintre acestea fiind serviciul de concierge. Pe scurt, e vorba de o echipă care acționează ca asistent personal. Ai nevoie de rezervări la teatru, ai nevoie de transport de la aeroport până acasă, ai nevoie de alte servicii? Echipa serviciului de concierge se ocupă de aceste lucruri.
Dintre rezidenții complexului circa 60% sunt expați, însă, potrivit reprezentanților, ansamblul nu a fost gândit exclusiv pentru cetățeni străini, chiar dacă acesta a fost unul dintre rezultate.
Unul dintre motivele pentru numărul mare de expați din ansamblu este faptul că structura este inclusă în pachetele de relocare pe care le pun la dispoziție companiile expaților, în domenii precum farmaceutic, juridic, energie, bănci, Big 4 etc. Nu există, însă, o preponderență a unui anume sector economic în ceea ce privește companiile care colaborează cu Clubul Rezidențial Stejarii.
O mare parte din expații care vin aici, vin în urma recomandărilor altor rezidenți, potrivit reprezentanților ansamblului.
Dincolo de locuințe, însă, complexul și zona reprezintă un microcosm complet, cu grădiniță, cafenea, spații de joacă, serviciu de spălătorie, business center, magazin pentru cumpărături, și foarte mult verde.
Iar dincolo de prețul pe măsura calității, oamenii aleg Clubul Rezidențial Stejarii pentu liniște, discreție, mediul familial și natură.