Contact      Login

Avocatura în țară | Hațegan Attorneys derulează, de la Timișoara, proiecte în toată România și la nivel internațional. De vorbă cu Ioana Hațegan, Managing Partner

Cea mai mare provocare cu care firmele de avocatură se vor confrunta în acest an va fi aceea de a putea găsi soluții creative pentru clienții lor aflați în situații dificile din punct de vedere economic. Ioana Hațegan, Managing Partner Hațegan Attorneys, subliniază faptul că este necesar ca avocații să fie alături de clienții lor, atât cu soluții „out of the box”, cât și construind bugete mai prietenoase și mai orientate spre plus valoare reală. „Cred că avocatul viitorului va fi mai degrabă un partener strategic decât un furnizor de servicii tehnice pentru companie”, punctează liderul Hațegan Attorneys.

Economia va rămâne în continuare afectată de o inflație ridicată și de conflictul ucraineano-rus. Ioana Hațeagan este de părere că, în 2023, vom asista la o reechilibrare, dar cel mai probabil lucrul acesta se va întâmpla în partea a doua a anului, cu condiția să nu existe escaladări ale status quo-ului actual.

„Oportunități vor fi mai departe în domeniul IT, online, digitalizare, iar segmentele în dificultate vor fi probabil producția și transporturile. De asemenea, investitorilor pe piețele de capital li se mai cere încă o perioadă de reziliență, iar piața forței de muncă va fi afectată de dinamism și de fluctuații semnificative”, menționează avocatul.

În acest context, activitatea Hațegan Attorneys va rămâne mai departe în sprijinul companiilor străine cu interes să investească în Romania și în sprijinul firmelor românești cu activitate internațională. „Facem asta de la Timișoara, de 19 ani și continuăm să o facem și în 2023, când orașul nostru este și Capitala Europeană a culturii. Din fericire pentru noi, nu am fost și nu suntem percepuți ca o firmă locală, astfel încât derulăm, de la Timișoara, proiecte în toată România și la nivel internațional. Suntem integrați internațional în GGI, una dintre cele mai mari alianțe profesionale, și colaborăm intens cu colegi de pe toate meridianele globului. Ariile de practică cu potențial considerăm că sunt M&A și Private Equity, Real Estate și Infrastructure și Legal Digital”, declară Ioana Hațeagan.

Ca de fiecare dată când este confruntată cu noi provocări, piața avocaturii din țara noastră va face pași înspre adaptarea la tendințele internaționale, în mod special prin îmbrățișarea instrumentelor digitale folosite din ce în ce mai mult de clienți. În plus, va avea în vedere armonizarea onorariilor pentru a compensa așa numitele soft skills, respectiv contribuția strategică și creativă mai mult decât cea strict tehnică.




Strategia Hategan Attorneys în 2023


Hategan Attorneys va merge și anul acesta pe aceleași principii pe care le promovează încă de la înființare: sustenabilitate, creativitate, versatilitate. Firma va continua să sublinieze importanța digitalizării profesiei legale și va continua să fie alături de clienții care doresc avocați care să-i ajute în procesul de digitalizare a companiei lor.

Ioana Hațegan precizează faptul că bugetul de anul acesta al firmei este unul stabil, iar proiecția sa a plecat de la realitățile din 2022. „Nu plănuim creșteri în acest moment, dar rămânem deschiși oportunităților, dacă vor apărea. Noi ne bazăm pe noi, pe resursele noastre, pe valorile în spiritul cărora acționăm de 19 ani, dar și pe deschiderea pe care o avem la tendințe și orientări noi, pe care le îmbrățișăm dacă sunt benefice echipei noastre și clientului”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.

Anul care tocmai s-a încheiat le-a oferit tuturor o serie de lecții importante. „Una dintre lecțiile de management învățate este că e important să fii centrat, să construiești și să menții o organizație autentică, să fii stabil în valorile tale, și să ai încredere că ele sunt apreciate de colaboratorii și de clienții care rezonează cu ele. Să fii ancorat în realitate, să fii dinamic și să fii deschis să răspunzi oricăror provocări, chiar dacă asta te scoate din zona de confort. Să fii pregătit să lași să plece și să valorifici plenar ceea ce rămâne sau ceea ce vine”, arată Ioana Hațegan.

Hategan Attorneys este un boutique de consultanță corporate internațională, iar cele mai productive arii de practică din cadrul firmei sunt M&A and Corporate Commercial și Real Estate. Totodată, echipa are și clienți pentru care lucrează day to day business, procentele fiind relativ egale, ceea ce conferă stabilitate și echilibru.

„Noi avem o cifră de afaceri stabilă de cel puțin zece ani, la un nivel ridicat și cred că reușim acest lucru prin faptul că găsim împreună cu clienții noștri variantele optime care să reflecte plus valoarea pe care o oferim. Oricare dintre variantele de onorariu poate fi aleasă, în acord cu clientul, și experiența ne-a învățat că, dacă clientul vede plus valoarea reală, este dispus să o recompenseze pentru ceea ce este, în formulele cele mai diverse. Noi putem să facem echipă cu colegi din 160 de țări, dacă e nevoie. Suntem constant parte din proiecte care se derulează în patru-cinci țări și facem echipă cu cei implicați. Cred că lumea virtuală este acum întreg globul și avocatura de nivel înalt se practică în cooperare, astfel încât numărul de avocați dintr-o organizație este relevant doar dacă acel birou este local și deservește doar o piață limitată geografic”, argumentează liderul casei de avocatură.

Pentru echipa de experți a firmei din Timișoara toate proiectele sunt importante și le tratează cu aceeași atitudine, pentru că le selectează încă de la momentul la care avocații sunt abordați. Proiectele sunt preluate doar dacă Hategan Attorneys are convingerea că le poate asista cu profesionalism și cu atenția necesară.

Hațegan Attorneys este o firmă de avocatură independentă, care oferă servicii integrate pentru companii, cu sediul in Timișoara, fondată în 2004. Serviciile legale de consultanță comercială sunt oferite cu precădere companiilor internaționale, dar și unui anumit segment de companii românești. Mai mult de jumătate din clienții firmei sunt companii de origine germanofilă care investesc sau au relații comerciale cu România.
Hațegan Attorneys a reprezentat interesele clienților în aproape toate județele țării. Avocații din echipă au studii juridice în România și în străinătate și oferă servicii legale în 4 limbi străine: germană, engleză, franceză și italiană.
Ariile de expertiză ale firmei sunt: M&A și Coporate Commercial, Banking Finance & Private Equity, Real Estate, Construcții și PPP, Insolvență, Energie, Employment, IT, Litigii fiscale și Protecția datelor și Compliance.
Firma este membră (și are exclusivitate pe România) a doua alianțe internaționale: Geneva Group Alliance și
IsFin.
În urma cu 11 ani, firma a infiintat Fundatia Hațegan, prin care gestionează proiecte pentru comunitate în 3 direcții: educație, cultură și bunăstare.
Din 2021 Hațegan Attorneys este partener legal al platformei digitale de contract management, ContrActual, care automatizează întreg procesul de viață al unui contract în cloud.

Firma este coordonată de Ioana Hațegan, un avocat care a studiat Dreptul la Universitatea din București, absolvind ''Magna cum laude'' în 1998. Ioana Hațegan și-a continuat studiile cu «Master of business law and taxation» din cadrul Universitatii din Mannheim (Germania), pe care l-a absolvit in 2003 „cum laude'' si ulterior a lucrat o perioada de circa 3 ani in cadrul unei societăți de avocatură renumite din Germania, în cadrul departamentului internațional al acesteia.