Hațegan Attorneys, una dintre cele mai experimentate firme de avocați din Timișoara, împlinește în luna aprilie 18 ani de activitate în România.”În toată aceasta perioadă am trăit o serie de crize, atât exterioare, cât și interioare, care ne-au permis să ne testăm reziliența, flexibilitatea și adaptabilitatea.Ne bucurăm să constatăm că am avut și încă mai avem resurse pentru a ne menține valorile și standardele noastre, indiferent de factorii destabilizatori”, a declarat Ioana Hațegan, coordonatoarea firmei de avocați. Ea spune că cea mai importantă lecție pe care a învățat-o în ultimii doi ani a fost necesitatea adaptării la un nou mod de lucru, hibrid. ”Am mai învățat să fim deosebit de conectați la prezent și de agili pentru a vedea în ce direcție doresc să meargă clienții noștri și companiile, în general, pentru a găsi limbajul comun și a le fi alături”, a adăugat Ioana Hațegan.
Fiind un boutique corporate, Hațegan Attorneys se concentrează pe sprijinirea companiilor în activitatea lor comercială. Firma a lucrat anul trecut în zona de tranzacții, finanțări, asistență în proiecte imobiliare, dreptul muncii, protecția datelor, asistență în proceduri de insolvență, alte litigii comerciale. ”Am avut proiecte de valoare mai mică, dar cu elemente de complexitate foarte mare. Am avut finanțări de multe zeci de milioane, așa cum am avut situații dificile la startup-uri românești pe care am încercat să le rezolvăm cât mai bine în beneficiul celor implicați”, a arătat coordonatoarea firmei.
Sistemul de tarifare a devenit și el mai complex, media tarifelor orare practicate de Hațegan Attorneys fiind undeva între 125 – 150 Euro.
Piața locală a avocaturii va fi nevoită să se adapteze și mai mult constrângerilor
În opinia coordonatoarei firmei Hațegan Attorneys, 2022 va fi sub semnul conflictului dintre Rusia și Ucraina, iar efectele se vor propaga în economie cel puțin până la jumătatea anului. ”După cum se poate observa, trecem din criză în criză. Nici nu se termină o criză, că începe alta, și toate aceste situații sunt resimțite de industrie la nivel internațional, dar și intern, în mod inevitabil. Având în vedere acest lucru, anul 2022 va fi sub semnul conflictului dintre Rusia și Ucraina și al efectelor sancțiunilor luate de UE împotriva Rusiei, o țară care avea legături economice semnificative cu UE”, a arătat avocatul.
În acest context, bugetul firmei de avocați a fost întocmit cu precauție. ”Mizăm pe menținere în 2022, nu cred că e înțelept să bugetăm creșteri (de venituri), având în vedere poziționarea noastră geografică și realitatea acestei zone la acest început de an”, a precizat Ioana Hațegan.
În opinia sa, economia va fi sub presiune până la jumătatea anului, cu creșteri de prețuri semnificative, stagnare a investițiilor, perioada de identificare a unor soluții alternative pentru industrii care au un grad mai mare de dependența față de Rusia. ”Cu condiția finalizării conflictului ruso-ucrainian și al lipsei escaladării pandemiei Covid prin apariție unor mutații noi al virusului SARS-Cov-2, economia UE, și a României implicit, va putea începe procesul de redresare în al doilea semestru al anului. ‘Cărțile căștigătoare’ pe care ar putea miza România sunt domeniile IT și agricultura”, a subliniat interlocutoarea noastră.
Ca efect al contracției economice, piața locală a avocaturii va fi nevoită să se adapteze și mai mult constrângerilor. ”Cred că vom vedea mai multe asocieri, atât interne, cât și internaționale. Cred că vom înțelege mai bine că sunt avantaje mult mai mari în colaborare, decât în concurență. Cred că firmele/alianțele internaționale vor avea succes tocmai din acest motiv, vor aplica mai mult principiul asocierii cu firme locale decât acela al deschiderii unui birou propriu”, a adăgat Ioana Hațegan.
Este de așteptat revenirea tranzacțiilor în S2
În acest context, marea provocare pentru Hațegan Attorneys va fi adaptarea la noua generație de colaboratori, dar și de clienți. ”Clienții noștri sunt companii noi, moderne, conduse de oameni tineri, cu altă perspectivă, cu altă abordare și cu alte nevoi. Va trebuie să ne adaptăm serviciul juridic la așteptările și nevoile lor. Vom fi nevoiți să transmitem cunoașterea noastră tehnică în moduri în care nu am fost obișnuiți să o transmitem până acum, pentru a ajunge la cei care au nevoie de ea, în modul în care o doresc ei și e accesibil pentru ei. La fel se va întâmpla și cu valorizarea serviciului nostru, vom fi nevoiți să punem valoare pe el în forme în care nu am făcut-o până acum”, a adăgat Iona Hațegan.
Cele mai mari volume de muncă vor veni din asistența day-to-day, dar este de așteptat și revenirea tranzacțiilor, după al doilea trimestru. ”Noi ne concentrăm să fim cât mai mult parteneri legali pentru companiile din vestul tării, așa încât asistența „day- to-day” e primordială. Tranzacțiile vor reveni, sperăm în semestrul al doilea (deocamdată au încetinit și unele din ele au fost chiar suspendate), iar ariile de practică promițătoare sunt, din perspectiva noastră, IT-ul, respectiv digitalizarea companiilor”, a menționat Ioana Hațegan.
Avocata intervievată de BizLawyer spune că, pentru consolidarea firmelor de avocați, ar trebui continuată investiția în oameni, dar într-un fel diferit de cum s-a făcut până acum. ”Cred că ar trebui investit în identificarea valorilor care unesc oamenii, în fiecare firmă de avocatură, cât și în scopul pe care fiecare firmă îl are atunci când oferă consultanță legală. De asemenea, mai cred că trebuie investit în conștientizarea colaboratorilor (și a clienților) în legătură cu responsabilitatea lor socială. Noi, industria legală, putem avea o contribuție semnificativă în creșterea conștientizării cu privire la responsabilitatea pe care o avem atunci când sprijinim o companie să ia anumite decizii economice. În plus, putem face investiții în digitalizare. Acesta e viitorul economiei și deci, și viitorul nostru ca parteneri legali în economie”, a explicat Ioana Hațegan.
Ioana Hațegan, coordonator Hațegan Attorneys
În ceea ce privește activitatea firmei , coordonatoarea Hațegan Attorneys spune că ar dori să se concentreze și mai mult în a contribui la digitalizarea industriei de Legal, oferind clienților ”servicii prin soluții eficiente, mai puțin costisitoare și care să se concentreze pe plus valoare creativă și nu pe munca repetitivă, care poate fi oferită în zilele noastre de instrumente digitale”.
Firma a folosit încă de dinainte de pandemie instrumente digitale care au asigurat, în ultimii doi ani , transparența necesară luării deciziilor. Inclusiv lucratul de acasă a fost mai simplu de implementat (și de menținut și astăzi), pentru că există posibilitatea de a înregistra munca efectuată, de oriunde, și atunci a fost o tranziție usoară. ”În plus, am folosit această perioadă pentru a contribui la crearea unui nou instrument digital pentru corporații, un tool de contract management numit ContrActual. Acesta oferă posibilitatea companiilor de a realiza întreg procesul contractual de la redactare, negociere, modificare, semnare, prelungire, încetare în sistem digital, în cloud, prin crearea unui username și a unei parole, de oriunde s-ar lucra. Este contribuția noastră la digitalizarea industriei legale și suntem foarte curioși să vedem cum va evolua”, a explicat Ioana Hațegan.
Întrebată care au fost principalele 3 obiective de îndeplinit, setate de managementul firmei la începutul anului 2021, avocata a răspuns că firma nu lucrează cu obiective, în schimb echipa a identificat scopul comun în Hațegan Attorneys. ”Scopul nostru comun este ca, în mod etic și autentic: (1) să creăm prin serviciile noastre un impact durabil pentru clienții și colaboratorii noștri, (2) să refacem încrederea în profesia de avocat și (3) să ne sprijinim unii pe alții să creștem. Încercăm ca tot ce facem, constant, să se subordoneze acestui scop, și în fiecare an facem un bilanț cât de mult am reușit asta, prin acțiunile noastre din anul respectiv”, a punctat Ioana Hațegan.
Pentru 2022, printre principalele obiective ale managementului firmei este păstrarea valorilor și standardelor. ”Vom schimba modul în care venim la birou (rămânem în sistem hibrid) și modul în care vom redacta contractele pentru clienții noștri, le vom redacta în ContrActual”, a adăugat cordonatoarea firmei de avocați.
Citește și
→ 2022 va fi un an sub semnul stabilității pentru Bejenaru și Partenerii, una dintre cele mai puternice firme de avocați din vestul țării. De vorbă cu Anca Stoian, Managing Partner, despre cele mai importante proiecte în care firma a acordat consultanță și domeniile de practică ce vor susține creșterea de 20 % bugetată anul acesta
→ Costaș, Negru & Asociații, firmă de avocați cu birouri în Cluj, Arad și București, mizează pe deblocarea post-pandemică a unor proiecte și estimează o creștere cu 15% a veniturilor față de 2021 | Dr. Cosmin Flavius Costaş: Concurența este acerbă pe piața avocaturii, cu o tendință a clienților de a renunța la firmele de avocatură mari, în special cele din București, și de a se orienta spre societăți de avocatură locale, mai bine racordate la piața și realitățile locale. Evoluția din ultimii ani, cu creștere semnificativă în condiții de piață dificile, ne dă încredere
→ Cum au trecut prin furtuna anului trecut avocații firmei Chiriță & Asociații, una dintre cele mai puternice din Cluj, și ce așteptări au pentru 2022 | Radu Chiriță (Managing Partner): 2-3 zile pot schimba aproape orice plan făcut şi gândit din vreme. Ceea ce am învăţat, mai degrabă din nevoie, a fost să trăim pe nisipuri mişcătoare. Ne-am dezvoltat proiectele, ne-am întărit echipa şi încercăm să ne creăm perspective cât mai bune
------------------------------------------------------------------
Echipă formată din lideri de practică, având o structură orizontală
Hațegan Attorneys are în acest moment 10 avocați. ”Majoritatea sunt leaderi de practică și nu simțim nevoia unei consolidări a echipei. Vom oferi însă, la cel puțin 2 tineri, șansa de a-și începe cariera și de a se forma alături de noi, așa cum am facut-o în ultimii 18 ani cu toate generațiile care au crescut în firma noastră”, a mai spus coordonatoarea casei de avocatură.
”Avem colegi cu experiență și o cunoaștere legală mai mare, dar avem și tineri avocați foarte talentați, implicați și creativi, conectați mai mult la lumea de azi, care i-a format diferit. În plus, în aceasta pandemie, am anunțat o restructurare a firmei noastre de avocatură. În acest moment, echipa noastră e formată din leaderi de practică, având o structură orizontală. Și așa ne vom dezvolta mai departe”, a conchis Ioana Hațegan.
Hațegan Attorneys a reprezentat interesele clienților în aproape toate județele țării. Cei 10 avocați din echipă au studii juridice în România și în străinătate și oferă servicii legale în 4 limbi străine: germană, engleză, franceză și italiană.
Ariile de expertiză ale firmei sunt: M&A și Coporate Commercial, Banking Finance & Private Equity, Real Estate, Construcții și PPP, Insolvență, Energie, Employment, IT, Litigii fiscale și Protecția datelor și Compliance.
Firma este membră (și are exclusivitate pe România) a doua alianțe internaționale: Geneva Group Alliance și IsFin.
În urma cu 10 ani, firma a infiintat Fundatia Hațegan, prin care gestionează proiecte pentru comunitate în 3 direcții: educație, cultură și bunăstare.
Din 2021 Hațegan Attorneys este partener legal al platformei digitale de contract management, ContrActual, care automatizează întreg procesul de viață al unui contract în cloud.
Firma este coordonată de Ioana Hațegan, un avocat care a studiat Dreptul la Universitatea din București, absolvind ''Magna cum laude'' în 1998. Ioana Hațegan și-a continuat studiile cu «Master of business law and taxation» din cadrul Universitatii din Mannheim (Germania), pe care l-a absolvit in 2003 „cum laude'' si ulterior a lucrat o perioada de circa 3 ani in cadrul unei societati de avocatura renumite din Germania, in cadrul departamentului international al acesteia.