Contact      Login

Roxana Catea (Counsel, SAA): Avocatura îți oferă mereu prilejul de a învăța lecții noi despre tine

Roxana Catea este Counsel în cadrul departamentului de Litigii al firmei Stratulat Albulescu (SAA). Ea are peste 11 ani experiență într-o gamă variată de litigii, domeniile sale de expertiză incluzând dreptul comercial, litigii corporate, asigurări și faliment, insolvență și restructurare, litigii contractuale, proceduri de executare silită a hotărârilor străine, răspundere profesională și nu în ultimul rând, litigii de dreptul muncii.

În plus, Roxana are o experiență vastă în domeniul procedurilor speciale, inclusiv cu privire la anularea biletelor la ordin, aspecte legate de plățile bancare, a asigurat reprezentarea unor societăți din domeniul asigurărilor în fața Autorității de Supraveghere Financiară și a acordat asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor de judecată în cadrul numeroaselor litigii.
Roxana coordonează un al doilea grup de lucru din cadrul departamentul de Litigii, unde abilitățile sale de redactare, cumulate cu cunoștințele sale excelente în materie de limbi străine (Roxana vorbeste fluent nu mai puțin de patru limbi, mai precis româna, spaniola, franceza și engleza) și gândirea analitică îi permit să se concentreze nu numai pe rezultatul final, dar și pe fiecare etapă a litigiului, asigurând totodată identificarea și implementarea celei mai bune apărări și focus pe activitatea clienților.

„Drumul către poziția actuală s-a configurat în mod firesc, pe fondul muncii asidue depuse și pe fondul relației de încredere cu partenerii, colegii și clienții, ce constituie pilonii oricărei relații profesionale cu satisfacții mutuale. Pot spune că am beneficiat de ghidare și susținere din partea partenerilor fondatori pe parcursul fiecărei etape, de la momentul alăturării în firmă, aspect pentru care sunt recunoscătoare, dar și de proiecte provocatoare, cu rezultate pe măsură, care și-au pus amprenta asupra stilului de lucru. În plus, echipa mea este formată din avocați remarcabili din punct de vedere profesional și etic, ceea ce conduce la o rețetă a reușitei și încrederii reciproce. Ca avocați, în fiecare zi luăm decizii relevante pentru noi, personal și pentru clienții noștri, iar fiecare astfel de decizie este adoptată în considerarea celor mai bune interese ale clienților, cu respectarea valorilor ce ne caracterizează. În ce mă privește, decizia de a avea o abordare deschisă și curioasă atât spre cunoașterea clientelei, cât și spre aprofundarea constantă temelor juridice constituie un factor important al progresului, alături de asumarea răspunderii, angajament și dorința de a da mai departe din cunoștințele mele avocaților tineri”, mărturisește avocatul.

Pe parcursul carierei sale a fost „pusă în lumina” de o serie de mandate în care rezultatul a fost mai răsunător, din punct de vedere al publicității. Aceste proiecte au vizat litigii de drept comercial (litigii cu profesioniști, litigii de drept societar și insolvențe) și de proprietate intelectuală și s-au bucurat de mediatizare prin prisma renumelui clienților, al cuantumului semnificativ al sumelor de bani câștigate pentru clienți și al particularităților de drept al respectivelor spețe, care au instigat-o pe Roxana la o abordare inedită din punct de vedere juridic. „În plus, reușitele obținute într-o serie de proiecte privind reputația unor persoane fizice și juridice au fost de natură, prin caracterul lor inedit, să își propage popularitatea asupra muncii mele, ca avocat”, apreciază interlocutoarea LadyLawyer.



În opinia sa, un avocat partener ar trebui să fie, înainte de toate și indiferent de denumirea purtată, un bun lider, o inspirație pentru echipă, cu viziune asupra a ceea ce își dorește să atingă, responsabil, serios și inovativ din punct de vedere juridic. „În parcursul meu profesional, am încercat să integrez și să perfecționez aceste calități, ca parte a datoriei față de echipă și față de clienți”, subliniază Roxana Catea.

Avocatura le oferă mereu celor care o practică prilejul de a învăța lecții noi despre ei, ca oameni și despre cei cu care intră în contact, dat fiind că este o profesie dinamică și de cele mai multe ori, interdisciplinară. Pentru Roxana este util că se adapteze repede la schimbările exterioare și își propune să exploateze mereu partea pozitivă a situației juridice în care se află. „Pe fond, am învățat să am mai multă răbdare cu derularea unui proiect juridic și încredere în deznodământul unei cauze. Deciziile cele mai importante din carieră au vizat întotdeauna ascultarea instinctului în pregătirea strategiei pentru o negociere sau pentru o cauză în instanță și deschiderea spre domenii noi din sfere adiacente celei juridice, cum sunt răspunderea juridică pentru produse bazate pe inteligența artificială și blockchain. În plus, pentru mine, decizia călăuzitoare în profesia de avocat o reprezintă respectarea principiilor personale de integritate și corectitudine în spețele pe care le gestionez, care poate constitui, pe termen lung, o carte de vizită față de colaboratori, colegi și clienți”, detaliază avocatul.

Roxana Catea apreciază că, la fel ca în viață, în avocatură femeile se remarcă prin ambiția de a își crea un renume într-o profesie consacrată anterior ca fiind a bărbaților, prin empatia cu care își tratează colaboratorii și clienții și prin capacitatea de a gestiona mai multe activități profesionale în corelare cu activitățile personale, dat fiind că în societatea românească, era rolurilor egale în cadrul unei familii este încă la început.

În plus, femeile au și tendința de a fi mult mai adaptabile, aspect ce se traduce printr-o disponibilitate sporită de a prelua mandate, precum și prin meticulozitatea cu care abordează proiectele încredințate.
„Valoarea și succesul unui avocat se măsoară diferit în funcție de ochii privitorului, precum frumusețea. Personal, cred că valoarea unui avocat este dată de acea doză de suflet cu care se implică în spețe, pe lângă caracteristicile inteligență, adaptabilitate și ambiție, fără de care este greu să supraviețuiești într-o piață competitivă. Profunzimea implicării avocatului se observă atât de către client, cât și de către instanță ori de colaboratorii săi, astfel încât aceasta poate fi un veritabil barometru, chiar dacă mai greu de identificat de la distanță, al succesului. În plus, numărul crescut de proiecte ale unui avocat poate constitui un criteriu obiectiv al succesului său, dat fiind că menirea avocatului este de a lucra cu oamenii, iar oamenii vor ajunge, inevitabil, să cunoască calitatea muncii tale, ca avocat”, menționează interlocutoarea LadyLawyer.

Sfatul principal pe care Roxana Catea îl oferă tinerelor care vor să aleagă profesia aceasta este să se asigure că, pe lângă o dragoste profundă pentru drept, echitate și justiție, cunosc foarte bine profesia de avocat, cu toate provocările sale actuale. „Pentru a avea așteptări cât mai aproape de realitate, deoarece poate exista o mare diferență între reprezentarea avocaturii din afara sa și realitatea din cadrul profesiei, ce nu poate fi accesată decât ex propriis sensibus, prin internship-uri în cabinete de avocatură și firme de profil cât mai diferite. Le-aș sfătui să nu renunțe după prima experiență, ci să învețe să descopere multiplele fațete ale avocaturii, fie ea de bară, ori de consultanță, fie practicată într-o arie de nișă, ori în domenii consacrate și în plus, să caute mereu să identifice modelele de femei puternice pe care le pot admira și accesa în mod direct în cadrul colaborărilor profesionale”, explică interlocutoarea LadyLawyer.