Orientarea pregnant internațională a societății Stratulat Albulescu Attorneys at Law se simte din plin în activitatea firmei, multe dintre mandatele instrumentate de avocații români venind pe filieră străină. Genul acesta de relații fac parte déjà din cultura organizațională a casei de avocatură, oferindu-i acesteia unicitate pe piața din România. Practica de concurență, coordonată de Ana Maria Kușak, Partener Stratulat Albulescu Attorneys at Law, exemplifică într-o manieră directă beneficiile rezultate din orientarea internațională a firmei.
”Foarte multe dintre mandatele nostre vin de la societăți de avocați din afara Romaniei. Avem foarte multe parteneriate de acest gen, le cultivăm, le încurajăm, le înțelegem. Orientarea internațională a firmei noastre face ca practica de concurență să fie una preponderent pe zona de fuziuni și achiziții, pe merger control. Iar când aceste proiecte vin din afară, au, de obice, o componentă multijurisdicțională. Vorbim despre tranzacții internaționale, care au o componentă în România”, explică partenerul Stratulat Albulescu Attorneys at Law.
Ana Maria Kușak dă ca exemplu unul dintre dosarele în care firma lucrează acum și în care există un “target” în Austria, un “buyer” în Germania, iar tranzacția se notifică doar în România.
Chiar dacă practica de concurență se axează foarte mult pe segmentul „merger control”, firma are și un portofoliu însemnat de clienți pe care îi asistă în mod constant în toate problemele juridice pe care le întâmpină in materia concurentei. Majoritatea mandatelor care stau pe masa de lucru a avocaților Stratulat Albulescu Attorneys at Law au și o componentă de concurență, implicând echipa de profesioniști dedicată acestei arii de practică.
În plus, Stratulat Albulescu Attorneys at Law este printre puținele firme de avocatură din România care lucrează cu start-up-uri, chiar dacă genul acesta de contracte implică unele riscuri. “Ne place să ne asumăm riscuri și să ne implicăm total. Mai mult decat o relatie avocat-client, ne dorim sa dezvoltam relatii de parteneriat cu clientii nostri, bazate in primul rand pe incredere”, punctează avocatul.
Dar pentru a face față tuturor acestor provocări este nevoie de o echipă foarte bună. Practica de concurență din cadrul Stratulat Albulescu Attorneys at Law a luat naștere odată cu venirea în firmă a Anei Maria Kușak, care a avut misiunea de a pune pe picioare departamentul. Începând de anul trecut, avocatul s-a implicat total în acest proiect, iar acum echipa pe care o coordonează devine din ce în ce mai căutată in piata atunci când vine vorba despre soluționarea unor probleme de concurență.
”Astăzi avem nu unul, ci trei parteneri cu experiență semnificativă pe partea de concurență”, spune Ana Maria Kușak, care coordonează practica. Ea s-a specializat în această arie începând cu anul 2000 și, în paralel, a dezvoltat din 2004 și practica de proprietate intelectuală.
”Echipei noastre i s-au alăturat recent, pe poziții de Partener, Ramona Iancu, un avocat cu o considerabilă experiență în practica de concurență și Costin Teodorovici, recunoscut în branșă, avocat cu o experiență foarte bogată în acest domeniu. Prezența acestor doi profesioniști dovedește astfel importanța ariei de concurență în activitatea firmei. Sunt foarte norocoasă că am în jurul meu colegi realmente foarte buni, calificați și cu care am posibilitatea de a discuta chestiuni delicate in aceasta arie de practica extrem de complexa. Suntem o echipă puternică având capacitatea de a gestiona mandate importante”, a subliniat Ana Maria Kușak.
Doar în ultimul an, de exemplu, departamentul s-a implicat în două investigații majore. În plus, avocații de concurență au oferit suport de specialitate în cinci proiecte mari de fuziuni și achiziții.
„Consiliul Concurenței este o autoritate foarte activa, avem proiecte în industrii diferite. Din punctul meu de vedere, industriile vulnerabile sunt și rămân industria de asigurări, de retail, dar si industriile de servicii financiar-bancare, unde vulnerabilitatea este mai mare decât poate să pară la o primă vedere. Cred că vulnerabile mai sunt și industria de publicitate, dar și cea farmaceutică.“
Ana Maria Kușak, Partener Stratulat Albulescu Attorneys at Law, coordonator al practicilor de Concurenta si Proprietate Intelectuala
De altfel, echipa de concurență din cadrul Stratulat Albulescu Attorneys at Law se poate implica în orice tip de proiect care ține de această arie de practică. Au fost situații în care un mandat acordat societatii a vizat o tranzacție mai complexa sau au fost sesizate aspecte de concurenta in asistenta juridica acordata in diverse alte arii de practica și atunci componenta de concurență a fost gestionata de departamentul coordonat de Ana Maria Kușak, dar au fost și cazuri în care o firmă de avocatură parteneră, cu prezență internațională, a solicitat sprijin pentru soluționarea unor probleme punctuale pe segmentul de concurență.
“Dacă vorbim despre o tranzactie gestionata de societatea noastra si din perspectiva M&A, de exemplu, componenta de concurență este poate mai importantă. Și nu mă refer doar la procedura oarecum standard de notificare a concentrarii economice la Consiliul Concurenței, unde se face, desigur, analiza compatibilității acesteia cu un mediu concurențial normal. Insa in cazul unor proiecte complexe, trebuie avute in vedere diverse alte aspecte care ar putea să devină sau să reprezinte o preocupare din perspectivă concurențială. Sunt, așadar, foarte multe alte chestiuni care ar putea apărea în documentația de tranzacție intr-un proiect de M&A, în cazul în care trebuie să realizezi, de altfel, acest lucru poate fi valabil in orice proiect din alta arie de practica. a arătat Partenerul Stratulat Albulescu Attorneys at Law.
De asemenea, avocații de concurență de la Stratulat Albulescu Attorneys at Law se implică mult și în zona practicilor anticoncurențiale, clienții provenind din industrii diverse . “Clienții nostri beneficiază de intreg sprijinul nostru. Știm ce activitati derulează, îi consiliem, îi îndrumăm, le atragem atenția asupra acțiunilor care pot degenera. Ni s-a intamplat sa ni se solicite sprijinul în investigații derulate de Consiliul Concurenței foarte tarziu in derularea acestora, cand este mai greu sa influnetezi rezultatul deciziei autoritatii. In aceste cazuri, mergem mai departe, în instanță, urmărind cauza până la ultima decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Gestionăm toată plaja de chestiuni legate de concurență, atat in parcursul activitatii clientilor, cat si in fata instantelor de judecata, atunci cand este cazul”, mai spune avocatul.
Mai nou, firma are de soluționat un dosar legat de o plângere la Consiliul Concurenței pe Legea 11/1991, având ca obiect practici de concurență neloială. Este un proiect mai mare, 100% românesc, clientul alegând Stratulat Albulescu Attorneys at Law datorită notorietății avocaților parteneri din firmă care se ocupă de practica de concurență.
“Vom dezvolta practica, avem experiență și o mare capacitate de a gestiona proiecte de concurență. Foarte rar găsești într-o societate de avocați de talia aceasta, în România, trei parteneri cu mulți ani de practică și expunere pe proiecte importante în această arie”, subliniază Partenerul Stratulat Albulescu Attorneys at Law.
Influențe internaționale
Datorită faptului că au legături constante cu firme internaționale, avocații Stratulat Albulescu Attorneys at Law călătoresc foarte mult peste granițe, în special la Londra, unde au un reprezentant permanent in Marea Britanie. Aceste călătorii le permit să construiască relații cu profesioniști din spațiul european și au astfel acces la informații referitoare la subiectele de interes pentru companiile străine care se uită către România. În plus, află “direct de la sursă” noutățile juridice din fiecare domeniu.
De exemplu, Ana Maria Kușak povestește că la astfel de întâlniri este întrebată constant despre legislația în domeniul recuperării prejudiciilor, adică așa numitele “damage claims”, domeniu in care legislatia romaneasca a fost recent aliniata cu normele europene, prin adoptarea, in luna iunie 2017, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/2017 privind actiunile in despagubire in cazurile de incalcare a dispozitiilor legislatiei in materie de concurenta, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996. ”Aceasta este o practică inexistentă inca în România. În Londra, spre exemplu, există departamente întregi dedicate acestei problematici, deci există practica per se în cadrul departamentelor de competition”, precizează expertul.