Vorbim astăzi despre despre ecosistemul Fintech și noile provocări din era digitală cu Cristina Reichmann, Partner, Head of FIS, Fintech and Structured Finance în cadrul biroului din România al CMS.
„Procesul de transformare a industriei bancare și financiare ca urmare a digitalizării este fără precedent și antrenează toți actorii ecosistemului Fintech și întreaga paradigmă a produselor și serviciilor financiare. Anul 2018 este un punct de cotitură pentru sectorul bancar, deoarece țările UE au fost obligate să implementeze PSD2 în legislația națională și să impună băncilor să permită oricărui furnizor extern de servicii financiare să se conecteze la sistemele bancare. Ca urmare, plățile online și piața serviciilor de informații cu privire la conturi se vor deschide pentru noi actori, care vor opera prin intermediul așa-numitelor API (application programming interface - interfețe pentru programare), punând astfel capăt monopolului pe care băncile l-au deținut asupra informațiilor referitoare la conturile consumatorilor și asupra tranzacțiilor privind plățile”, a declarat Cristina Reichmann în video-interviul acordat BizLawyer.
„Intrarea pe piața bancară a noilor jucători, printre care firmele de noi tehnologii financiare (fintech start-ups), giganți online și aplicațiile tip open banking, este menită să stimuleze competiția în beneficiul clienților și va permite utilizatorilor să-și administreze mai ușor finanțele personale. PSD2 se aplică în Uniunea Europeană din 13 ianuarie 2018, la doi ani de la intrarea în vigoare, în 2016. Unele țări, printre care și România, încă nu au transpus directiva în legislația națională, însă modelul Open Banking determină deja instituțiile bancare și financiare din România să își regândească strategiile și modul de operare,” a adăugat Partenerul CMS Romania.
În acest nou context globalizat, expertiza juridică multi-disciplinară și trans-națională este esențială și presupune, pentru o firmă de avocatură, un nivel de integrare real al resurselor, al echipelor de specialiști din jurisdicțiile cheie, al accesului la know-how, al dialogului cu reglementatori din Uniunea Europeană și, nu în ultimul rând, o asigurare pentru răspundere profesională la standarde internaționale, lucruri pe care CMS le oferă cu succes clienților săi.
Noile provocări din era digitală pun accentul pe globalizarea platformelor și ecosistemelor financiare, iar modelul holistic, integrat de oferire a serviciilor juridice de care beneficiază o firmă de avocatură internațională precum CMS este extrem de relevant pentru nevoile lumii digitale și un avantaj competitiv real prin comparație cu alte modele de operare. Echipa de avocați CMS din București a participat, alături de colegii specializați de la birourile din Marea Britanie, Germania, Franța, Austria și CEE la proiecte regionale și studii de fezabilitate privind platforme digitale de tip Open Banking.