Vorbim despre rolul pe care trebuie să și-l asume o casă de avocatură pentru a se asigura că o tranzacție de tip cross-border se încheie cu succes, despre coordonarea unui astfel de proiect și aspectele cu potențial ridicat de dificultate, dar și despre rolul notelor explicative sau asumarea unor riscuri tranzacționale, cu Simona Marin, Partner, CMS Romania.
România trece printr-o perioadă de vârf în domeniul investițiilor, fiind percepută de investitorii străini ca o piață importantă pentru CEE, cu oportunități multiple, în domenii precum cel imobiliar, farmaceutic, IT sau de telecomunicații. CMS a jucat și continuă să joace un rol principal în multe dintre aceste operațiuni, echipele sale fiind implicate în majoritatea tranzacțiilor cheie de acest tip din ultimii ani.
”Într-o tranzacție cross-border, prezența sau absența unei echipe juridice coordonatoare poate face diferența dintre un proiect de succes, încheiat rapid și în mod eficient, și o tranzacție care ajunge la final mult mai greu, cu costuri suplimentare cauzate și de lipsa de structurare și coordonare centrală”, a explicat Simona Marin în video-interviul acordat BizLawyer.
Implicarea unor consultanți juridici într-un anumit proiect presupune că aceștia vor identifica riscurile de drept aferente acelui proiect și vor propune soluții pe care le vor documenta prin metode contractuale. Aceasta este însă doar o parte din rolul pe care îl joacă o echipă de consultanți juridici într-o tranzacție cross-border. Un alt aspect al implicării avocații este coordonarea tranzacției din primele etape și până la momentul closing-ului, fiind la fel important ca și asistența tehnică oferită. ”Pot spune că, în anumite circumstanțe, coordonarea cu succes a unei tranzacții poate fi mai importantă chiar decât rolul tradițional al avocatului. Capacitatea unei case de avocatură de a oferi servicii de Project Management a devenit o cerință de bază a clienților noștri în proiectele de tip cross-border”, a subliniat interlocutorul BizLawyer.
Coordonarea unui proiect înseamnă nu doar ca echipa de avocați să poată identifica riscurile juridice, ci și să ofere soluții care sunt aliniate cu practica de piață din domeniul respectiv, care iau în considerare politica și restricțiile interne ale clientului, experiența acestuia în tranzacții similare în alte jurisdicții, așteptările contra-părților, precum și coordonarea propriu-zisă a mai multor echipe juridice din diferite jurisdicții, dar și din diferite domenii. Investitorii internaționali cu o prezență globală, fie instituții financiare, fie mari corporații, își doresc o abordare similară asupra proiectelor pe care le întreprind, indiferent de jurisdicție.
Clienții cu prezență globală caută servicii de Project Management ca parte a serviciilor juridice oferite de avocații lor. Project Management este o specializare oferită de anumite firme internaționale de avocatură, dar, de obicei, echipele respective sunt localizate la Londra sau în US. ”Costurile acestor echipe sunt pe măsura și pot, de multe ori, să pară excesive în contextul unor tranzacții care se desfășoară în jurisdicții din CEE. Spre deosebire de mulți dintre competitorii noștri internaționali, CMS beneficiază de câteva echipe care sunt specializate în Project Management, prezente în CEE. La București există astfel de echipe în departamentele de Banking și Corporate”, a nuanțat Simona Marin.
Simona Marin are o experiență de peste 12 ani și este membră a echipei de drept financiar internaţional în biroul CMS din Bucureşti. Simona s-a specializat în dreptul anglosaxon, activând în domenii de practică precum finanţarea de proiecte, finanţare imobiliară, finanţări sindicalizate şi bilaterale, securizate şi nesecurizate. Ea a consiliat un număr important de proiecte şi finanţări de anvergură, atât în România cât şi în jurisdicţii din Europa Centrală şi de Est.