Gabriela Pătrăşcan s-a alăturat Wolf Theiss în 2022 în calitate de Senior Associate în cadrul echipei de Litigii. Anterior, Gabriela a lucrat la un cabinet de avocatură din România ca avocat și la un Cabinet de Insolvență ca practician în insolvență stagiar. Ea a acordat asistență juridică și reprezentare în instanță în chestiuni precum: procedura de insolvență, acțiuni în atragerea răspunderii inițiate de terți împotriva asocierii în participațiune, anularea hotărârilor acționarilor, rezilierea contractelor de închiriere, litigii privind obligația statului de a emite un act administrativ, anularea procedurii de vânzare a activelor în procedura de lichidare, înregistrarea mărcilor naționale.
Înainte de aceasta, Gabriela a fost Senior Associate la o altă firmă de avocatură din România, unde s-a concentrat pe acordarea de asistență juridică și reprezentare în litigii, proceduri de executare silită, contestații împotriva actelor / procedurii de executare silită, cereri legate de clauze abuzive, înregistrarea de mărci la nivel european, încălcarea brevetelor și distrugerea mărfurilor importate cu încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.
Gabriela este avocat cu drept de liberă practică din anul 2014. Ea deţine o diplomă de licență de la Facultatea de Drept, Universitatea București, 2012 și două diplome de Masterat în drept - un Master în Dreptul internațional și european al la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, 2013 și un Master în drept fiscal la Facultatea de Drept, Universitatea București, 2022. De asemenea, în 2015, Gabriela a absolvit Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților. Din octombrie 2021 este membră a Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență.
„Încerc să privesc în urmă, să determin momentul în care am ales o carieră în drept și nu cred că pot să aleg unul clar. Deși decizia de a urma cursurile Facultății de Drept am luat-o în liceu, în fapt înclinația către lupta pentru dreptate, echitate și echilibru a început mult înainte. De la înscrierea la examenul de admitere de la universitate și până în prezent lucrurile au mers atât de natural, încât nu pot spune că acesta este drumul pe care am ales să-l urmez, ci pur și simplu pașii au mers în mod plăcut și firesc în această direcție”, spune Gabriela.
Pentru ea, profesia de avocat este o călătorie în care vrea să descopere și să învețe în permanență. „Din acest punct de vedere, consider că Wolf Theiss este locul potrivit atât pentru un avocat junior, cât și pentru un avocat senior, atât din punct de vedere uman, cât și din punct de vedere al proiectelor în care ești implicat. Alegerea mea a fost influențată deopotrivă de diversitatea spețelor în care era angajată echipa, expunerea internațională a firmei, stabilitatea multor membri din firmă și de posibilitatea de a-mi dezvolta abilitățile de mentor. În ceea ce privește avantajele pe care le-am descoperit ulterior începerii colaborării, dacă ar fi să enumăr câteva, acestea ar fi pe de-o parte atenția pe care firma o are pentru perfecționarea avocaților prin susținerea la participarea de școli de performanță, conferințe și training-uri, iar pe de altă parte oamenii care formează firma. Prin natura proiectelor, de obicei suntem nevoiți dacă nu să colaborăm, cel puțin să adresăm o întrebare colegilor atât din echipă, cât și din alte echipe, iar de fiecare dată când am apelat la ajutorul acestora am simțit deschiderea și disponibilitatea de a ajuta indiferent de încărcătură sau senioritate. În plus, un alt avantaj pe care l-am observat și pe care îl apreciez în firmă este încrederea și respectul pe care aceasta le are pentru fiecare membru, în încercarea de a păstra o balanță între viața profesională și cea personală a fiecăruia dintre noi, lucru care este o provocare în ziua de astăzi și cu atât mai mult în profesia de avocat”, susține interlocutoarea LadyLawyer.
Gabriela admite faptul că perspectivele care i se deschid unui avocat și oricărei persoane în parte sunt într-adevăr deosebit de importante. „Eu pot să confirm acest lucru deoarece nu am realizat că îmi doresc să mă dezvolt în sfera litigiilor dintre profesioniști până nu am fost pusă în fața faptului împlinit și am observat cât de mult îmi place, că nu conștientizez cum trece timpul și cât de interesantă poate fi procedura civilă. Cu toate acestea, pentru mine succesul este reprezentat de posibilitatea de a face ceea ce îți place, de a te putea implica cu toată atenția și dedicarea în muncă și mai ales de a te putea bucura la sfârșitul zilei că ai reușit să ajuți clientul în provocările ridicate de activitatea acestuia”, argumentează avocatul.
Din punctul său de vedere, etapa aceasta a carierei este într-adevăr foarte ofertantă. Gabriela se bucură de faptul că reușește în acest moment să folosească toate cunoștințele și experiența dobândite până în prezent pentru a putea găsi soluții în proiectele diverse pe care le gestionează și apreciază că are ocazia de a lucra cu oameni la fel de pasionați de drept ca și ea. „La fel ca până acum, în prezent și pe viitor îmi doresc să învăț cât mai mult și cât mai multe, să mă perfecționez în ariile de practică în care activez, să pot să le ofer în continuare clienților demersuri procedurale care să îi ajute în desfășurarea activității, dar care să le ofere și confort și încredere în exercitarea drepturilor acestora”, mai spune interlocutoarea LadyLawyer.
Prin prisma proiectelor în care este implicată, Gabriela Pătrăşcan a avut și are posibilitatea de a colabora cu avocați din majoritatea ariilor de lucru. „De fiecare dată interacțiunile au fost plăcute și fructuoase, avocații, atât cei seniori, cât și juniori, fiind disponibili și săritori în depășirea provocărilor pe care le-am întâmpinat, acesta fiind un câștig deosebit, respectiv de a asigura un mediu de lucru prietenos și liniștit.Cred că două dintre principalele beneficii ale mediului de lucru sunt date de posibilitatea de a colabora în rezolvarea task-urilor cu colegi bine pregătiți și prietenoși, dar și flexibilitatea programului și a colegilor care permit acomodarea provocărilor pe care le întâmpinăm atât pe plan profesional, cât și pe plan personal”, este de părere avocatul.
Nu poate spune că a avut un model feminin de-a lungul carierei, ci doar că a urmărit persoanele din jurul său și a încercat să învețe de la fiecare câte puțin. „Dincolo de alegerea unor modele în viață, eu consider că de la fiecare om avem ceva de învățat și că este important să ne înconjurăm în viața de zi cu zi de oameni pe care să îi admirăm, care să ne inspire și să ne îndrume. În acest sens, pentru mine, primele modele feminine care m-au inspirat și continuă să mă inspire și acum sunt mama și bunica mea, persoanele care mi-au transmis valorile sănătoase care m-au ghidat până acum, precum bunătatea, respectul și echitatea”, nuanțează Gabriela.
Avocatul mărturisește că îi este destul de greu să se gândească la cel mai provocator proiect și să aleagă unul, având în vedere că se implică mult în toate și că le trăiește cu aceeași intensitate. „Pot în schimb să mă gândesc la un domeniu în care am întâmpinat provocări reale, iar acesta ar fi domeniul insolvenței, iar în măsura în care dosarele implică elemente de extraneitate, provocările sunt cu atât mai mari. Prevederile speciale în domeniul insolvenței s-au dovedit de-a lungul timpului mult prea generale sau puține față de complexitatea situațiilor care apar în procedurile de insolvență, prin urmare nu de puține ori am fost nevoiți alături de judecători să înotăm în ape necunoscute. Totuși, acestea, alături de proiectele de proprietate intelectuală, au fost proiectele care mi-au adus cea mai mare satisfacție prin prisma faptului că am reușit să răspundem la nevoile clienților sau să le protejăm drepturile prin soluții sau acțiuni atât tradiționale, cât și inovatoare”, conchide Gabriela Pătrăşcan.