Pentru echipa Bohâlțeanu & Asociații (BSMP), practica de Banking& Finance este una importantă, avocații fiind implicați în multe proiecte care vizează acest domeniu. În ultimii ani, activitatea Departamentului de Banking & Finance din cadrul firmei a urmat un trend crescător, iar în 2018 a contribuit cu aproximativ 20-25% din totalul veniturilor BSMP.
Și 2019 se anunța ca fiind un an aglomerat, toate semnalele indicând faptul că jucătorii din această industrie vor avea nevoie de suport de specialitate pentru a face față provocărilor de care se lovesc.
În acest moment, instituțiile bancare din România se află într-o perioadă delicată în care o serie de vulnerabilități le amenință stabilitatea.
Daniela Milculescu, avocat asociat și coordonator al Departamentului de Banking & Finance din cadrul BSMP, este de părere că vulnerabilitățile majore sunt generate în principal de mediul legislativ și de impredictibilitatea acestuia, dar și de contextul economic. “Astfel, de la începutul anului, taxa pe activele bancare nou-introdusă a reprezentat și reprezintă una dintre principalele preocupări în acest domeniu și rămâne de văzut cum va evolua aceasta, ținând cont și de analizele înaintate de mediul bancar prin care se arată efectele negative de ansamblu generate de această taxă”, punctează expertul.
Jucătorii activi în industria de Banking & Finance sunt preocupați din cauza schimbărilor legislative operate de Executiv la finalul anului trecut. Cel mai mare motiv de îngrijorare este reprezentat taxa pe activele bancare, impactul acesteia asupra domeniului fiind unul major.
Pentru a preîntâmpina evetualele probleme care pot izvorî din acest sistem nou de taxare, băncile se pregătesc, așteptând să vadă modalitatea de aplicare a OUG 114.
Citește și
Finanțări: procent similar cu anii anteriori
Pe parcursul ultimului an, echipa BSMP s-a implicat atât în proiecte legate de finanțări, cât și în proiecte care au vizat asistarea unor importante grupuri financiare în intrarea pe piața românească prin înființarea unor instituții financiare nebancare (IFN) pentru acordarea de credite, sau asistarea în dezvoltarea și implementarea unor produse noi de creditare, în special în zona de digital lending care prezintă un interes în creștere, precum și asistarea unor instituții de credite în implementarea unor programe de conformare.
Daniela Milculescu amintește că, în 2018, BSMP a avut in lucru o serie de finanțări, dar unele dintre acestea nu au fost finalizate. “Comparativ cu anii anteriori, este un procent similar de finanțări. Tipul de proiecte în care firma noastră este momentan implicată privește spre exemplu: asistarea unor instituții financiare nebancare (IFN) nou-înființate în demararea activității de creditare pe piața din România; asistarea unor instituții financiare în dezvoltarea și implementarea unor produse noi de digital lending; asistarea unei instituții de credit în implementarea unor programe de conformare etc.”, subliniază avocatul.
Practica de Banking & Finance din cadrul BSMP. Avocați și proiecte
Aria de Banking & Finance din cadrul BSMP este coordonată de Partenerul Daniela Milculescu. Daniela este un profesionist cu o vechime de peste 15 ani și cu o experiență considerabilă în domeniul Banking & Finance. Ea a fost implicată de-a lungul timpului în proiecte de anvergură, cum ar fi tranzacții de tip project finance, credit sindicalizat, acordarea de asistență în înființarea unor instituții financiare nebancare, emisiunea de obligațiuni de către bănci din România. De asemenea, s-a implicat în proiecte complexe de restructurări de credite, asigurând asistență atât de partea creditorilor, instituții financiare locale și internationale, cât și de partea debitorilor.
Din echipa de Banking & Finance mai fac parte patru avocați colaboratori: Anda Călin, Andreea Rainer, Andreea Roman și Ciprian Vlad.
Anda Calin este specializată în Banking & Finance și face parte din echipa care a acordat asistență juridică în proiecte de finanțare care au implicat fonduri europene, în proiecte de finanțare cross-border către filialele locale ale unui grup european de dezvoltare imobiliară. De asemenea, s-a implicat în analiza implementării unor produse noi de digital lending, dar și în acordarea de asistență pentru înființarea și autorizarea unei instituții financiare nebancare (IFN) pe piața din România.
Andreea Rainer, specializată în Banking & Finance, face parte din echipa care a acordat asistență unor bănci de top din Austria în proiecte de finanțare cross-border către filialele locale ale unui grup european de dezvoltare imobiliară. În plus, a oferit asistență cu privire la implementarea unor produse bancare noi din domeniul consumer finance sau legat identificarea unor soluții cu privire la semnatura electronică.
Andreea Roman, avocat colaborator în cadrul BSMP, face parte din echipa care a acordat asistență juridică cu privire la o serie de proiecte de finanțare, inclusiv în legătură cu pregătirea documentației în vederea autorizării în România a unei instituții de plată.
Ciprian Vlad, avocat colaborator în cadrul BSMP, face parte din echipa care a acordat asistență cu privire la analiza implementării unor produse noi de digital lending, precum și cu privire la aspecte privind activitatea de creditare a instituțiilor financiare nebancare.