Ioana Iacob (foto) s-a alăturat Wolf Theiss în luna iulie 2022 în calitate de Associate în echipa de Dreptul Muncii.
Anterior, Ioana a lucrat pentru o firmă românească de avocatură, oferind consultanță în mai multe domenii, cum ar fi: drept civil și drept societar, dreptul muncii, GDPR, proprietate intelectuală, drept fiscal și litigii. De asemenea, a oferit asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor de judecată în aspecte de drept civil, drept contravențional și dreptul muncii.
Ioana a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea București în 2017 și apoi a urmat un masterat în dreptul muncii la aceeași universitate în 2018. În octombrie 2018, a fost admisă în Baroul București.
„Nu de puţine ori aud, în rândul practicienilor de drept şi, cu precădere, în rândul avocaţilor, că profesia pe care o practică în prezent este cea la care au visat de mici copii. Pentru mine, drumul în această profesie nu s-a concretizat atât de rapid şi, în orice caz, nu a avut la bază criterii clar definite. Unul dintre profesorii mei din liceu mi-a sugerat că m-aş putea orienta către Facultatea de Drept şi, mai departe, profesia de avocat. A fost o sugestie care a stârnit multe discuţii, primind ulterior mult feedback de descurajare pe considerentul că este un drum foarte anevoios, cu care este foarte greu să ţii pasul. Acesta a fost trigger-ul meu. Am înţeles că este o provocare şi am vrut să îmi demonstrez că pot să îi fac faţă. În viziunea mea, profesia de avocat este un antrenament continuu pentru performanţă: să ţii pasul cu multiplele modificări legislative, să îţi adaptezi interpretările în funcţie de evoluţia societăţii, să fii la curent cu toate trend-urile relevante în domeniul tău de practică, şi, nu în ultimul rând, să ţii pasul cu nevoile de business ale clienţilor tăi”, declară tânăra.
Crede că oportunitățile de carieră ale femeilor depind foarte mult de visurile pe care fiecare și le face. „Şi putem avea în vedere aici nu doar perspectiva profesională, ci şi pe cea personală, pentru că dezvoltarea într-un mediu juridic poate influenţa (pozitiv, în opinia mea) nu doar statutul profesional, dar şi personalitatea unui individ, capacitatea de a interacţiona cu diverse grupuri, capacitatea de a analiza anumite situaţii şi de a lua decizii etc. În cazul meu, de exemplu, mediul juridic mi-a oferit (într-un timp relativ scurt) oportunitatea de a vedea deja materializându-se o parte din visurile mele şi cred că va favoriza în continuare şi împlinirea altora”, argumentează avocatul.
Din punctul său de vedere, încă există prejudecăţi în avocatură. Chiar şi în anul 2023, încă se mai consideră că profesia de avocat este o profesie dedicată mai mult bărbaţilor, deşi ponderea femeilor în avocatură este în continuă creştere de la an la an. „Analizând această prejudecată, nu pot să nu iau în calcul faptul că profesia de avocat a evoluat foarte mult de-a lungul anilor şi s-au creat diverse arii de practică şi domenii de lucru. Dacă iniţial avocatura reprezenta, de principiu, latura litigioasă, astăzi avocatura reprezintă o întrepătrundere armonioasă a laturii litigioase cu cea a consultanţei, ceea ce face această profesie mult mai variată, potrivită mai multor tipologii şi deci accesibilă atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Totodată, în opinia mea, pe lângă cunoştinţele temeinice şi experienţa practică relevantă, intuiţia joacă un rol foarte important în avocatură. Iar din această perspectivă, în mod clar femeile pot gestiona clienţii şi mandatele acestora cel puţin la fel de bine ca barbaţii”, opinează interlocutoarea LadyLawyer.
Ioana arată că a ales Wolf Theiss din dorinţa de a „trece la nivelul următor”. În primii ani de avocatură, a luat o decizie asumată de a profesa în societăţi locale de avocatură pentru că își dorea să evolueze treptat şi să poată acumula cunoştinte cât mai variate (din mai multe domenii, consultanţă, litigii). Acum, când privește în spate, crede că a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua. „În vara anului 2022, după aproape patru ani de avocatură, am simţit că am atins o zonă de confort şi mi-am dat seama că acesta este momentul să mai urc o treaptă. Am văzut un anunţ de recrutare extrem de prietenos şi deschis publicat chiar de avocatul senior care mă mentorează acum şi am aplicat, iar interacţiunea a fost fluentă şi rapidă şi în scurt timp am început o frumoasă colaborare. Într-un orizont de 3-5 ani, îmi doresc să dobândesc suficiente competenţe şi abilităţi în domeniul în care lucrez pentru a putea fi mai independentă şi a putea gestiona proiecte complexe care să corespundă aşteptărilor şi exigenţelor nivelului de avocat senior la care aspir, ceea ce, evident, implică faptul că îmi doresc să fac parte din aceeaşi echipă echilibrată ca şi în prezent”, povestește tânăra.
Ioana Iacob atrage atenția că de multe ori succesul în această profesie este cântărit din perspectiva onorariului încasat, notorietății clienţilor asistaţi, complexității mandatelor sau vizibilității în piaţă. „Bineînţeles că toate aceste aspecte prezintă o mare relevanţă. Însă, în opinia mea, succesul în profesia de avocat se măsoară, în primul rând, prin satisfacţia clienţilor şi recurenţa mandatelor. Cu siguranţă aş recomanda Wolf Theiss colegilor de generaţie. Până să lucrez aici, am avut plăcerea să cunosc încă trei medii diferite de lucru în cadrul societăţilor de avocatură cu care am colaborat şi acest lucru m-a ajutat să înţeleg care sunt criteriile majore care definesc un mediu de lucru în care poţi evolua: echipa de profesionişti, avocaţi seniori care te mentorează, atmosfera prietenoasă şi deschisă şi, cel mai important, posibilitatea de a greşi. Dacă celelalte elemente cred că sunt clare, ultimul poate părea un pic scos din context, dar are o importanţă deosebită. Din experienţa mea de până acum, greşelile sunt privite ca veritabile bile negre. O astfel de abordare generează, în mod clar, frică şi, de cele mai multe ori, generează şi mai multe greşeli. Cel puţin în echipa mea, greşelile nu sunt piloni de cuantificare a competenţelor, ci sunt tratate ca paşi inerenţi dezvoltării profesionale. Personal, acest lucru îmi dă o stare de siguranţă şi încredere şi mă ajută să nu rămân blocată în momentul în care greşesc, ci să învăţ şi să merg mai departe. Totodată, Wolf Theiss pune foarte mult accent pe: (a) consolidarea echipei, sens în care se organizează constant diverse activităţi de tip teambuilding, (b) înlăturarea barierei mentor-avocat debutant, ceea ce asigură o interacţiune mult mai facilă şi deschisă, şi (c) dezvoltarea continuă a colaboratorilor săi, sens în care asigură numeroase resurse, inclusiv training-uri interne pe diverse problematici şi arii de practică, şcolile de excelenţă organizate de regulă de biroul Wolf Theiss din Viena şi chiar întâlniri pe diverse arii de practică împreună cu avocaţii din toate birourile de lucru”, comentează Ioana Iacob.