Contact      Login

Dreptul Energiei – între boom tehnologic și nevoia de legislație modernă. O discuție cu Varinia Radu, Partener, coordonatorul practicii de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS

Vorbim astăzi despre Dreptul Energiei cu Varinia Radu, conducător al departamentului de energie din Romania și coordonatorul practicii de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS.

Deși pare un domeniu foarte de nișă, în fapt este una dintre ariile cele mai complexe de drept. În ultimii ani Dreptul Energiei a apărut mai vizibil datorită rolului pe care sectorul energetic îl joacă în economia unei țări. Accesul la resurse naturale și gradul de « afordabilitate » al consumatorului de energie dau măsura standardului de viată al populației, fapt care face ca industria energetică sa fie influențată de factori politici și, de multe ori, chiar geopolitici.

Chiar întemeierea UE a avut la bază două tratate care au avut în vedere colaborarea în două zone de resurse energetice, respectiv cărbunele și oțelul, pe de o parte și energia nucleară, pe de altă parte. În România, în anii 2000 a apărut primul set de legislație în domeniul gestionării și reglementării resurselor energetice, atunci când au fost înființate și autoritățile de reglementare, ca parte din eforturile de pre-aderare și integrare în UE.

« Acest domeniu va suferi o dezvoltare accelerată în viitorul apropiat. Dacă acum 2-3 ani vorbeam de “smart grids” - tehnologii inteligente pentru rețelele de transport și distribuție în energie, deja vorbim despre conceptul de “smart cities” și vedem cum tehnologia avansează mult mai repede decât o fac politicile și reglementările în energie. Viitorul energiei, așa cum se prefigurează în UE, se va concentra pe descentralizare, de-carbonizare și digitalizare. Acest lucru înseamnă o necesitate acută a adaptării și actualizării legislației existente, dar și emiterea unui set de legi noi, care sa atragă investiții în aceste domenii », a declarat Varinia Radu, coordonatorul diviziei petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS.

În ceea ce privește practica de energie și resurse naturale, CMS este listata în topurile prestigioaselor publicații Chambers și Legal 500 pe primele locuri, atât în România, cât și în Europa Centrala și de Est, în timp ce Varinia Radu este nominalizată leading lawyer de publicațiile Legal 500 și IFLR.

”Varinia are o vastă experiență internațională și a coordonat unele dintre cele mai inovatoare și de anvergură tranzacții pe petrol și gaze din România. Ea se bucură de o profundă cunoaștere a industriei, ceea ce ne oferă un veritabil avantaj competițional”, a adăugat Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania.

Varinia a fost implicată, de asemenea, în procesul de elaborare a mai multor inițiative legislative importante în sectorul energetic și a contribuit la înființarea și dezvoltarea de asociații-cheie ale industriei precum Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră, unde are și calitatea de Membru al Consiliului Director. Varinia a fost activă pe piața energetică românească încă de la începutul liberalizării pieței și stabilirea unui nou cadru de reglementare pentru pregătirea procesului de aderare a României la UE (începutul anilor 2000).