Contact      Login

Lady Lawyers, Mușat & Asociații: Nu poți face avocatură dacă nu te implici

Doamnele partener din cadrul casei de avocatură Mușat & Asociații, Mona Mușat (Co-managing Partner), Anca Buta Mușat (Partner), Monia Dobrescu (Partner), Angela Porumb (Partner) și Nela Petrișor (Partner), sunt nume sonore în avocatura de busines și în lumea juridică, cu o carieră remarcabilă, fiind recunoscute pentru portofoliul impresionant de proiecte și clienți cărora se dedică în fiecare an.

Se implică 100% în cele mai importante proiecte ale casei de avocatură, soluționând cu succes mandate din diverse domenii. Partenerele Mușat & Asociații au fost și sunt implicate în tranzacții și litigii complexe, cu un impact în piață, în diferite sectoare de activitate cum ar fi cel financiar bancar, imobiliar, retail, energie, telecom, auto, industrie, sănătate și farmaceutic. În prezent, procentul de femei din firmă este de peste 50%, iar din totalul partenerilor, 30% sunt femei. Ariile de practică în care s-au remarcat doamnele din firmă sunt Drept Bancar & Financiar, Fuziuni & Achiziții, Litigii, Drept imobiliar, Proprietate intelectuală, Concurență și Dreptul muncii.

Datorită rezultatelor obținute, multe dintre doamnele avocat au fost recompensate, fiindu-le recunoscute meritele. Astfel că, în ultimii doi ani, au existat mai multe promovări la nivelul firmei, atât pentru poziții de partener, cât și pentru poziții de managing associate sau senior associate.

Angela Porumb este una dintre doamnele care s-au bucurat de promovarea în poziția de Partener, în urmă cu doi ani, la începutul anului 2016. Angela este un avocat cu o experiență de peste 20 ani, dintre care ultimii opt petrecuți în cadrul casei de avocatură Mușat & Asociații. Angela este implicată în tranzacții complexe, reprezentând în fața instanței companii din diverse domenii de activitate precum cel imobiliar, farmaceutic, bancar, energie, în litigii comerciale, fiscale și administrative precum și în proceduri de reorganizări judiciare sau faliment.

Pe lângă promovările interne, la începutul anului 2018 s-a alăturat echipei Mușat & Asociații și Nela Petrișor, Partener, un nume cu rezonanță în lumea juridică și cu o experiență profesională care acoperă câteva decenii de activitate de-a lungul cărora a ocupat funcții importante în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Institutului Național de Magistratură, a Curții de Arbitraj Comercial Internațional sau a Curților de Apel.

Statistic vorbind, în ultimii doi ani, firma Mușat & Asociații a recrutat peste 25 de femei având niveluri diferite de expertiză și senioritate, de la junior associates până la parteneri.

Monia Dobrescu: Avocatura este o profesie complexă

Monia Dobrescu este de părere că o femeie avocat de succes trebuie să fie ambițioasă, perseverentă, să poată înțelege nevoile clientului, dar în același timp să rămână realistă și pragmatică. ”Am fost întotdeauna o persoană organizată și, având în vedere că avocatura este o profesie care te solicită mult, cred că este important să ai o bună gestionare a timpului. Consider, de asemenea, că sunt o persoană minuțioasă în tot ceea ce fac și că, uneori, detaliile pot determina succesul unei tranzacții. De asemenea, cred că experiența profesională dobândită de-a lungul carierei precum și abordarea oricărui proiect cu profesionalism, rigurozitate și implicare m-au ajutat să evoluez în profesie”, declară Partenerul Mușat & Asociații.

Spune despre avocatură că este în primul rând o profesie elegantă, care îți oferă multe satisfacții. ”În același timp, este o profesie complexă, foarte solicitantă, pentru că implică mult studiu, o bună stăpânire și corelare a informației și, în ciuda unei „specializari” care poate apărea uneori din perspectiva dosarelor instrumentate, avocatul trebuie să fie foarte bine informat și pregătit profesional, trebuie să știe „din toate”. Nu poți face avocatură dacă nu te implici, iar rezultatele sunt, de cele mai multe ori, pe măsura eforturilor depuse. Pentru a avea rezultate pozitive, cred că în orice profesie este importantă pasiunea pe care o depui, implicarea în tot ceea ce faci, pastrându-ți în acelasi timp stăpânirea de sine și echilibrul interior, care sunt esențiale pentru reușită”, adaugă Monia Dobrescu.

Portofoliul de proiecte finalizate cu succes de Monia Dobrescu include o listă foarte lungă de dosare. Dintre acestea nominalizăm câteva dintre mandatele pe care Partenerul Mușat & Asociații le-a coordonat: consultanța acordată producătorului de componente auto Mecaplast în vederea extinderii pe piața din România; asistarea Spectrum Brands Unit, în legătură cu vânzarea, în valoare de 2 miliarde USD, a diviziei sale producatoare de baterii şi echipamente portabile de iluminat către compania Energizer Holding Inc., unul dintre cei mai mari producători de baterii primare şi produse portabile de iluminat; asistența juridică acordată unui lider mondial în tehnologii profesionale de conectare în vederea extinderii activității sale în România.

Alături de Iulian Popescu, Partener Mușat & Asociații, Monia Dobrescu a oferit asistență Emerson, lider mondial în domeniul producției și tehnologiei, cu privire la separarea activităților aferente diviziilor Leroy – Somer și Control Techniques din România urmată de transferul acestora către compania japoneza Nidec Corporation. Tranzacția multijurisdicțională s-a situat în jurul valorii de aproximativ 1,2 miliarde USD.

Angela Porumb: O profesie care îmbină multe abilități

Fără seriozitate și dedicare nu poți evolua în nicio profesie. ”Dacă avem în vedere profesia de avocat, cu atât mai mult, profesia în sine nu te lasă să răzbați și să îți menții standardele profesionale obligatorii dacă abordezi cu superficialitate proiectele în care ești implicat. Seriozitatea cu care trebuie abordat fiecare proiect impune obligatoriu și dedicare necondiționată acelui proiect, atenție și rigoare”, explică Angela Porumb.

Partenerul Mușat & Asociații spune despre meseria pe care o practică de foarte mulți ani că este frumoasă și grea în același timp. ”Frumoasă pentru că este la îmbinarea dintre arta de a exprima printr-o viziune juridică circumstanțele unui caz, psihologia acelui caz și posibilitatea efectivă de a influența soluția instanțelor, în favoarea clientului ce și-a pus încrederea și speranța în tine. Grea, pentru că resimți în mod direct și personal orice insucces în cauzele de care te ocupi”, punctează Angela Porumb.

Expertul Mușat & Asociații se ocupă de dosare de instanță, fiecare dosar în parte putând fi considerat un proiect în sine. Acesta este motivul pentru care nu poate indica un dosar de instanță ca fiind mai important în comparație cu altul.

“Aș vorbi de importanța unui dosar poate doar din perspectiva jurisprudențială, respectiv elementele de noutate cu potențial în conturarea unei anumite practici cât privește o anumită chestiune de drept. Din acest punct de vedere, menționez că au existat dosare de care ne-am ocupat ce au creat jurisprudență, cum sunt dosarele împotriva Agenției Naționale de Integritate. Legea ANI se oprea la un moment dat din reglementare, lăsându-ne posibilitatea de a propune modalități de interpretare ce ulterior au fost confirmate definitiv de către instanțele de judecată și preluate de către legiuitor, în modificările aduse ulterior cadrului de reglementare în această materie. A fost un succes, ce a adus cu sine satisfacția lucrului bine făcut și conștientizarea utilității rolului pe care, ca avocat, îl ai în astfel de dosare. Pentru acest lucru trebuie să adresăm mulțumiri mai cu seama clienților ce ne-au creditat cu încredere totală în a le susține cauzele, având în vedere că astfel de dosare au implicat și implică invariabil, pe lângă componenta juridică, o semnificativă componentă emoțională, fiind în discuție chestiuni personale și, nu de puține ori, chiar de familie”, subliniază Angela Porumb.