Cu o experiență de peste 15 ani în aria litigiilor, Luiza Ionescu-Donoiu (foto) s-a specializat în mod particular în domeniul litigiilor fiscale, a celor de dreptul muncii, precum și în aria litigiilor de dreptul mediului. Ea are o experiență vastă în coordonarea proiectelor complexe, începând cu cele vizând auditurile financiare, începând cu fazele administrative ale procedurilor și până la soluționarea definitivă a litigiilor fiscale în legătura cu acestea.
Înainte de a se alătura echipei Stratulat Albulescu & asociații (SAA), Luiza a lucrat în cadrul unuia dintre cele mai importante birouri de avocatură afiliate Big Four, unde a coordonat cu succes un portofoliu vast de mandate, oferind în timp util și într-o manieră riguroasă asistență juridică, dar și reprezentarea clienților în fața tuturor instanțelor de judecată și a autorităților competente din România.
Anterior, Luiza a activat în cadrul biroului local al unei firme de avocatură din Magic Circle (Clifford Chance Badea, N.R.) precum și în cadrul uneia dintre cele mai bine cotate firme de avocatură din România (NNDKP, N.R.), unde și-a format o experiență semnificativă în domeniul litigiilor și al arbitrajului.
Clienții o descriu pe Luiza drept un avocat de încredere, iscusit, oferind opinii și strategii oportune și originale.
„Eu m-am alăturat firmei în calitate de Counsel în Departamentul de Litigii de foarte puțin timp (n.n. ianuarie 2023), dar drumul către această poziție se întinde pe aproape 15 ani de profesie. Cred că nu putem vorbi neapărat despre etape predefinite sau clare ale parcursului profesional, ci, mai degrabă, că a fost (și este) o călătorie continuă în care am învățat zi de zi și în care am mai adăugat câte o „cărămidă” cu fiecare nou mandat în care am fost implicată. Cât despre decizii, cea mai bună dintre ele a fost, cu siguranță, aceea de a îmbrățisa, încă de la început, haina de litigator, iar apoi aceea de a menține, cu încăpățânare, această traiectorie chiar și atunci când am simțit că este o haină (sau să spun, mai bine, robă) prea grea pentru mine”, precizează avocatul.
Fiecare mandat încredințat a adus câte puțină lumină în ceea ce privește formarea sa ca profesionist al dreptului.
Luiza se declară norocoasă deoarece, încă de foarte tânără în profesie, a fost expusă unor mandate variate și extrem de complexe care au adus cu ele și foarte multă responsabilitate, dar și satisfacția unor soluții excelente pentru clienți și, mai apoi, a aprecierii acestora din urmă. „Focusul ultimilor ani a fost, cu siguranță, ațintit pe domeniul fiscalității - inspecții și litigiile fiscale, dar și pe creșterea abilităților de coordonare a mandatelor interdisciplinare, portofoliilor de clienți și echipelor. Drumul către poziția pe care o ocup la acest moment a fost „deschis” de perseverență, consecvență și de bucuria și ușurința lucrului în echipă. Desigur, cred ca și maturitatea profesională și personală de la acest moment a înlesnit accesul la poziția de Counsel”, povestește interlocutoarea LadyLawyer.
Ca avocat, principala lecție învățată și însușită este cea a onestității: față de client, față de instanță și față de echipă. „Am constatat că, orice abatere de la această regulă, chiar minimă, poate avea consecințe profesionale nefaste. Aici trebuie să spun că această lecție mi-a fost „predată” încă de mică de către bunicul meu, care, la rândul său, a fost avocat și, mai apoi, de către părinții mei, prin tot ceea ce au făcut și realizat în carierele lor profesionale. De asemenea, am învățat că este foarte important să privești mandatele încredințate atât din perspectivă juridică, cu aplecare și atenție extremă pentru detalii, cât și din perspectivă pragmatică, pentru a înțelege exact nevoile clientului și a-i putea veni în întâmpinare cu soluțiile juridice propuse. Această lecție mi-a fost predată de doamnele avocat care mi-au fost maestre și călăuze profesionale pe acest drum. Am învățat și că orice greșeală trebuie să se transforme într-o lecție pentru viitor, care odată însușită conduce la creștere profesională. Am avut șansa de a fi ghidată în profesie de doamne avocat cu foarte multă experiență, care m-au ajutat să îmi calibrez raționamentul juridic și comportamentul profesional astfel încât să nu dau naștere unor erori majore. Nu în ultimul rând, am învățat să port cu mine și să transmit mai departe „așa da-urile” pe care le-am întâlnit la colegi, clienți etc. – și aici mă refer la calități, moduri de abordare a diferitelor situații, modalitățile de a transmite informațiile colegilor mai tineri etc. – și să pun deoparte, spre uitare, „așa nu-urile” – situațiile/comportamentele care nu numai că nu creează plus-valoare, dar generează presiune suplimentară nedorită”, explică Luiza Ionescu-Donoiu.
Este de părere că, în prezent, nu ar trebui să mai fie permis să de facă distincția între un avocat bărbat sau femeie. În realitate, ar trebui urmărit dacă un avocat este un bun profesionist, dacă are competențele necesare pentru conducerea unui anumit mandat și pe cele personale pentru a putea coordona echipe și interacționa cu clienții și instanțele de judecată. „La fel, fără a mai face vreo distincție, pentru ca lucrul în echipă să se desfășoare în coordonate optime, este nevoie de empatie, de răbdare, de încurajarea membrilor echipei în prezentarea ideilor lor, dar și de o foarte bună organizare și de aptitudinea de a lua decizii rapid și asumat atunci când situația o cere”, mai spune interlocutoarea LadyLawyerr.
Din punctul său de vedere, calitatea supremă a unui avocat (ca și a oricărei alte peroane, indiferent de profesie sau meserie) este aceea de a fi în primul rând un „om” și, abia apoi, un foarte bun profesionist. „Și când spun „om” mă refer la câteva calități de bază: capacitatea de a-și asuma deciziile (bune și rele), de a avea un comportament echilibrat în orice situație întâlnită în viața profesională și de a transmite celor mai tineri în mod onest și constructiv experiența acumulată. Această ”calitate”, alături de o pregătire profesională temeinică, vor recomanda profesionistul și îi vor aduce succes”, detaliază avocatul.
Pentru domnișoarele care doresc să aleagă această profesie, Luiza vine cu un sfat pe care l-a primit și ea la începutul carierei: să investească timp și pasiune în activitatea lor profesională cu precădere în momentele de început al carierei. „A nu se înțelege însă că, ulterior, în anii de maturitate profesionala, această investiție nu ar mai fi necesară. Dimpotrivă, dedicarea este necesară în fiecare zi în care ne exercităm profesia, dar odată formate corect mecanismele profesionale și puse bazele tehnice și practice (ceea ce se întâmpla, cu precădere, în primii ani), va deveni mai simplu să „jongleze”, mai târziu, atât cu viața profesională, cât și cu cea personală”, încheie Luiza Ionescu-Donoiu.